MENÜ
 • Filmkritika: Carrie

  Soha ne bosszants fel egy egész életében elnyomott tinit a végzős bálon, mikor bálkirálynővé választják, mert ha természetfeletti képességekkel rendelkezik, akkor nem biztos élve hazaérsz 11:30-ra a mulatságból.

  Carrie (Chloe Grace Moretz) nem egy átlagos tini. Édesanyja (Julianne Moore) bigottan vallásos, aki minden férfiban a bűn forrását látja, és sokáig otthon tanítva próbálja megvédeni lányát a külvilágtól. Carrie élete akkor sem változik meg, amikor végre iskolába járhat. Mindenki kineveti őt, és esélye sincs arra, hogy szociális életet éljen, mivel suli után rögtön haza kell mennie. Mikor az iskolában életében először menstruál, az anyai felvilágosítás hiányában pánikba esik, és az osztálytársaitól vár segítséget. Ők azonban tamponokkal dobálják meg, az incidenst pedig felveszik videóra, és felrakják a netre. Az ezért felelős Christ el is tiltják a végzős báltól, amiért bosszút forral Carrie ellen. A nyilvános megaláztatásra pedig a legjobb alkalom maga a bál, ahova a bűntudatot érző menő lány, Sue maga helyett a lacross játékos barátjával viteti el Carrie-t. Csakhogy eddigre Carrie már felfedezi, hogy különleges képességekkel rendelkezik: akaratával tárgyakat és személyeket tud mozgatni. Így amikor ismét mindenki előtt megalázzák, képességeit bevetve elszabadul a pokol a tornateremben.

  20131028_carrie2

  Stephen King könyveiből ritkán sikerül jó adaptációt készíteni. A Carrie-ből ráadásul nem is ez az első: a leghíresebb változat Brian de Palma nevéhez fűződik ’76-ból. Az újrázásnak nyilván van létjogosultsága: egyrészt, ha egyszer anyagi sikert hozott, akkor valószínűleg ezt meg is tudja ismételni, másrészt a mai fiatalok többsége ha egy kis borzongásra vágyik, valószínűleg nem egy ’76-os filmet fog berakni a DVD-lejátszóba. Ez a célcsoport igencsak megérződik a filmen 18-as karika ide, vagy oda. Ez igazából egy tini horror és thriller egyvelege, hiszen nincs benne igazán egyetlen félelmetes momentum sem, sőt, legtöbbször inkább komikusan hatnak a véres jelenetek. Erre a legjobb példa maga a bál. Nem kell megijednünk, nem az fog történni, mint ami a legutóbbi Glee részben, ahol a színpadon leöntött Tina egy kis sírás után átöltözik, majd mosolyogva, énekelve tér vissza a pódiumra. De nem is lesz olyan súlya a mészárlásnak, mint például a Beszélnünk kell Kevinről tornatermi jelenetében, ami sokkal nagyobb hatással tud ránk lenni annak ellenére, hogy ott csak nyilakat használnak, itt viszont természetfeletti erőkkel lehet még látványosabbá tenni a vérengzést.

  20131028_carrie3

  Chloe Grace Moretz bármennyire is próbál görnyedten járni, nem tudja velünk elhitetni, hogy ő egy olyan lány, akit mindenki kirekeszt különcsége miatt. Ő akkor van elemében, amikor csinosan megy a bálba, és amikor elborul az agya, de a film első felében nem sikerül ráéreznie a karakterre. Julianne Moore ezzel szemben hibátlan. Hiába mutatkozik be egy olyan nőként, mint akiket a TLC Nem tudtam, hogy terhes vagyok műsorában láthatunk, hamarosan ennél sokkal mélyebb dimenziókat kap a karaktere. Terhességét ráknak véli, de amikor meglátja az újszülött kislányát, első reakciójaként egy ollóval akarja ledöfni. Állandóan bűnbocsánatot követel lányától, a legtöbb problémára az imát tartja megoldásnak, és rendszeresen kaparja, szurkálja véresre a bőrét vezeklésként. Már a megjelenésével is félelmet kelt: kócos hajától és szúrós tekintetétől a hideg is kiráz bennünket.

  A Carrie tehát nem az a film, ahol félelmünkben a mozi karfáját szorongatjuk, sokkal inkább jókat szórakozunk a véres jeleneteken. Ez azonban annak tükrében nagyon fájó, hogy a filmet az a Kimberly Peirce rendezte, akinek A fiúk nem sírnak is köszönhető. Tőle sokkal többet vártunk volna.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon