MENÜ
 • Filmkritika: Carol

  Ilyen az, amikor Cate Blanchett szeme nevet.

  Therese (Rooney Mara) a Frankenberg Áruház babaosztályán dolgozik a karácsonyi időszakban. Az egyik nap egy idősebb nő, Carol (Cate Blanchett) lép be az osztályra, hogy ajándékot vásároljon a lányának, és azonnal megbabonázza Therese-t. A két nő találkozgatni kezd egymással. Carol épp válófélben van, és a férje családja ragaszkodik ahhoz, hogy Rindy velük töltse az ünnepeket. Carol így egy közös utazásra invitálja Therese-t, mely során a kapcsolatuk egyre jobban elmélyül. Carolnak egy idő után azonban választania kell, hogy ki fontosabb számára: a lánya, vagy Therese.

  carol_01

  Patricia Smith 1952-ben álnéven megjelentett regénye a maga idejében rendkívül botrányos lehetett sokak számára, de ahogy az 1989-es utószavában megírta, számtalan olvasójának egy pozitív példát mutatott és reményt adott. A könyv megfilmesítése a lehető legjobb kezekbe került: Todd Haynes már a Távol a mennyországtól és a Mildred Pierce esetében is megmutatta, hogy milyen jól ért a női lélek ábrázolásához. Ehhez vegyük hozzá azt, hogy Blanchett egyszer már csodát tett a kezei alatt az I’m not there – Bob Dylan életeiben, így minden jel arra utalt, hogy valami fantasztikus dolog születhet meg, és szerencsére ez meg is történt.

  carol_08

  Amikor a könyvben Carol és Therese első találkozásánál tartottam, az járt a fejemben, hogy ez majd valami olyan varázslatos pillanat lesz a vásznon, mint amikor az Adéle élete 1.-2. fejezetben Adéle először pillantja meg Emmát a zebrán. Sajnos nem lett az, valószínűleg azért, mert a filmben nem ez az első alkalom, hogy együtt látjuk őket. Egy keretet kapott a történet, amit elsőre nem tudtam hova tenni, később viszont okos húzásnak bizonyult, ami tovább árnyalta Therese karakterének fejlődését. Haynes ráadásul kétszer is pótolja az elmaradt katarzist: egyszer azzal a jelenettel, amikor Carol egy autóban ülve veszi észre Therese-t az utcán, valamint a tökéletesre sikerült befejezéssel.

  carol_02

  Haynes gyönyörűen mutatja be ennek a kapcsolatnak a kibontakozását és annak következményeit. Edward Lachman képei ezúttal is meseszépek, és az érzelmek mellett a ruhák és a díszletek is vibrálnak a vásznon. Richard és Dannie jelentősége ugyan egy kicsit csorbult, Abby karaktere viszont nagyobb hangsúlyt kapott a regényhez képest. Ez teljesen érthető: ha Sarah Paulson játszana egy általam készített filmadaptációban, akkor én is minél több jelenetet írnék neki, bármekkora is volt a szerepe a könyvben. Rooney Mara tökéletes választásnak bizonyult, és neki köszönhetően Therese is teljesen új dimenziókat kapott: habár számára is meglepő az, amit egy nő iránt hirtelen érezni kezd, sokkal magabiztosabb és öntudatosabb a könyv főhősénél, különösen a film utolsó jeleneteiben.

  carol_04

  A film főszereplőjévé viszont egyértelműen Carol válik Cate Blanchettnek köszönhetően. A könyvben van egy rész, amikor Therese azt gondolja, hogy Carol szeme nevetett. Bármennyire is megfoghatatlannak tűnik ez, Blanchettnek sikerült a vászonra varázsolnia ezeket a nevető szemeket. Minden egyes apró mozdulata, pillantása és szava megbabonáz, és az olyan látványos, a film kedvéért írt jelenetekben is sziporkázik, mint amikor kifakad a férje és az ügyvédek jelenlétében. Ugyan Meryl Streepet, Katharine Hepburnt és Ingrid Bergmant is tovább váratta az Akadémia, de Blanchettnek ezért az alakításáért már most nyugodtan odaítélhetnék a harmadik Oscarját, teljesen megérdemelné.

  A szoba esetében csalódott voltam, hogy az olvasásélmény után nem azt kaptam, amire számítottam. A Carol viszont lenyűgözött, és a vásznon talán még többet is nyújtott, mint maga a regény.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Pünkösdtől nyit a Plázs Siófok

  Bulvár
  máj. 26., kedd

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon