MENÜ
 • Filmkritika: Az újságos fiú

  A film, ami azzal verte ki a biztosítékot Cannes-ban, hogy Nicole Kidman lepisili benne Zac Efront.

  Ward (Matthew McConaughey) újságíróként visszatér szülővárosába, hogy felgöngyölítsen egy bűnesetet, melyben az aligátorvadász Hillary (John Cusack) állítólag megölte a helyi sheriffet. Hillary a börtönből levelezik Charlotte-tal (Nicole Kidman), aki meg van győződve a férfi ártatlanságáról. Ward öccse Jack (Zac Efron), az újságos fiú első látásra beleszeret Charlotte-ba, de a nő Hillary szabadlábra helyezése után a férfivel tart a mocsárvidékre. Miután Charlotte egy segélykérő levelet ír Jacknek, ő testvérével elindul az aligátorvadász kunyhójához, hogy kimentse onnan a szeretett nőt.

  Lee Deniels, a Precious- A boldogság ára rendezőjének legújabb filmjét nem fogadták lelkesedve a cannes-i kritikusok, annak ellenére, hogy ez egy kiváló alkotás. Tény, hogy szokatlanul merész egy amerikai filmhez képest, de épp ettől válik tökössé. Az említett pisis jeleneten túl, amelyre egyébként egy medúzacsípés miatt kerül sor, kapunk még érintés nélküli elélvezést, aligátorbelezést és meztelenül félholtra vert, lebilincselt Matthew McConaughey-t is. Lee Deniels Peter Dexterrel közösen írta a forgatókönyvet, amely Dexter saját regényéből készült. A könyv után Almodóvar is többször érdeklődött, ez lehetett volna az első angol nyelvű filmje, végül azonban egy másik olyan rendező kapta meg az adaptálás lehetőségét, aki szintén szeret fiatal, szexi férfi színészeket fehér alsónadrágban filmezni.

  A hangulatteremtés kiváló, a szemcsés kép és a zene hitelesen adják vissza a hatvanas évek hangulatát, és szinte mi is érezzük a szereplők izzadtságának a szagát. A történet a feketék helyzetével is foglalkozik egy kicsit. Érdekes fricska az a fekete rendező részéről, hogy amikor a néger újságíró megérkezik az isten háta mögé Floridába, akkor ő borul ki azon, hogy itt még egy ló van kikötve a parkolóban. Később viszont szembesülnie kell vele, hogy a város lakói még mindig olyan előítéletekkel rendelkeznek a színes bőrűekkel szemben, mint azokban az időkben, amikor még a nagyvárosokban is lóval jártak Amerikában. A forgatókönyv érdekes, a végkifejlet pedig hihetetlenül izgalmas, még ha egy kicsit elhamarkodottan is zárták le.

  A sztorinál azonban sokkal fontosabbak a karakterek, és a színészi alakítások, mivel ezektől válik ez a film igazán remek alkotássá. A mesélő Macy Gray, aki Jack családjának korábbi cselédjeként mondja el a történetet, és megmutatja, hogy nem csak kiváló énekesnő, hanem játszani is tud. Zac Efron nem csak egyre szexibbé, hanem egyre jobb színésszé is válik, aki okosan választotta ki ezt a szerepet, hogy kitörjön a tinisztár kategóriájából. Hasonlóan jól és merészen választ mostanában Matthew McConaughey, aki az elmúlt két évben izgalmasabbnál izgalmasabb alakításokkal lepett meg minket. A piperkőc David Oyelowo is üde színfoltja a társaságnak. John Cusack félelmet keltő arckifejezésével, zilált hajával egy tökéletes pszichopatát testesít meg, akire ránézve érthető miért ítélte halálra olyan könnyedén a bíróság.

  A showt azonban egyértelműen Nicole Kidman nyúlja le, akinek merész alakítása Golden Globe jelölést ért, és szégyenszemre hagyták ki az Oscar nominációból. Nicole Kidman az egyik legjobb színésznő a világon, aki kétség kívül sokszor mellényúl, és olyan filmekben vállal szerepet, amik később rendesen elhasalnak, viszont A-listás hollywoodi sztárként is mer kockáztatni, és izgalmas művészfilmekben szerepelni. A parókás, prosztó fruska szerepében egyenesen parádézik, a jelenete, amelyben szétnyitja a lábait, széttépi a harisnyáját, és orális szexet imitálva úgy élvezteti el az elítélt Cusackot, hogy az magához sem ér, az Elemi ösztönhöz hasonlóan ikonikus filmtörténeti jelenet lehetne, ha könnyebben befogadható film lenne Az újságos fiú.

  A bátor és remek színészi alakításokkal megspékelt Az újságos fiú ugyan a hazai mozikat sajnos elkerülte, de a Pro Video jóvoltából már beszerezhető DVD-n.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon