MENÜ
 • Filmkritika: Az öldöklés istene

  Roman Polanski legújabb filmjében összezár egy lakásba négy színészóriást, elszabadítja az indulatokat a kamera előtt, majd velünk együtt hátradőlve rém jól szórakozik azon, ami ezután következik.

  Egy New York-i játszótéren Zachary egy faággal „felvegyverkezve” arcon vágja Ethant, akinek feldagad a szája és kitörik két metszőfoga. Szüleik, Nancy (Kate Winslet) és Alan (Christoph Waltz), illetve Penelope (Jodie Foster) és Michael (John C. Reilly) összegyűlnek Penelopéék otthonában, hogy megbeszéljék a történteket. Közösen írnak egy jegyzőkönyvet, majd Alanék már indulnak is. Közben beszédbe elegyedik a két házaspár, s a lifttől mégis visszafordulnak, hogy igyanak valamit és egyenek Penelope almás-körtés pitéjéből. A két mintapárnak tűnő, jólneveltségük látszatának megtartására kínosan ügyelő szülők, a beszélgetés során kezdenek egyre jobban beszólogatni egymásnak gyermekeik és saját maguk védelmében, míg nem teljesen elfajulnak a dolgok, s önmagukból kifordulva már nemcsak a másik pár, hanem saját házastársuk ellen is fordulnak.

  A forgatókönyv Yasmina Reza nagysikerű színpadi művén alapszik, ami egy igazi színészi jutalomjáték. A világ számos pontján bemutatták már, a Broadwayen például a Maffiózók sztárjával, James Gandolfinival, Jeff Deniels-szel és az alakításáért Tony-díjjal kitüntetett Marcia Gay Hardennel. Itthon a Vígszínházban Eszenyi Enikő, Kern András, Börcsök Enikő és Mészáros Máté estek egymásnak. Ebből is látszódik, hogy mennyire fontos ennél a drámánál a színészek kiválasztása. Polanski pedig nem is hibázott, remek gárdát csődített össze a három Oscar-díjas színésszel és Reillyvel. Waltz emelkedik ki talán a legjobban, az állandóan a telefonján csüngő ügyvédként, aki már a legelejétől a legkevésbé palástolja igazi énjét. Hasonlóan zseniális a játéka, mint a Becstelen brigantykban, a legkisebb arcrezdülését is öröm nézni, és minden egyes kiejtett szavában ott van a maró gúny társaival szemben. Amikor előkerül a whiskys üveg, onnantól még otthonosabban érzi magát, ahogy még egy pohárral kér, azt a Szomszédok Janka nénije is megirigyelné. Kate Winslet, aki szerintem az egyik legnagyszerűbb színésznő jelenleg, itt is remekel, ahogy feszeng, és kínosan érzi magát férje modortalansága miatt. Az ő legjobban élvezhető történetszála  a hörcsög meggyilkolása, de a sokszor oly balul elsülő hányós, rosszullétes jelenetet is sikerül jól megoldania. Jodie Foster a karót nyelt, kultúraszerető mintafeleség, aki Alan mellett a legpiszkálódóbb a társaságban, azonban képmutatásban ő az első. Fosternek ez is csak kispálya, lazán hozza a Lila akác köz Breejét is, és a düledező erekkel sírva üvöltő hisztérikát is. Az ő árnyékukban kullog a film elején Reilly, aki a Chicagóból már tőle megszokott papucsférjet hozza, de a végére azért ő is kimutatja a foga fehérjét.

  A négy csodás színész mellé persze kell egy nagyszerű rendező is. Polanski remek érzékkel adagolja nekünk a drámát, a bezárt tér ellenére sem unatkozunk egy pillanatig sem. Ügyesen vezeti a színészeket, miközben velünk is folyamatosan játszik: a vendégek többször is eljutnak a liftig, úgy tűnik vége a szenvedésüknek, de valamivel mégis mindig visszahúzza őket az utolsó pillanatban, miközben pimaszul kikukucskál a szomszéd ajtaja mögül. A beállítások is remekek: az ellentétes reakciókat általában több szereplőn is látjuk. A történet okos, életszerű, mégis néha kicsit túl nagy témákkal dobálózik, de ennek ellenére így is remek görbe tükröt állít korunk társadalmának. Polanskinak pedig még ahhoz is van humora, hogy a végén az arcunkba nyomja azt a bizonyos hörcsögöt, és a játszótéren békésen játszó gyerekeket, akik szüleikkel ellentétben le se sz_rják az egészet…

  Ha elegetek van a testnedvekkel, vagy nőnek öltözött férfiakkal „nevettető” vígjátékokból, és szeretnétek végre egy „intellektuális” komédiát is látni, akkor Az öldöklés istene a ti filmetek. Vétek kihagyni…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon