MENÜ
 • Filmkritika: Az ismeretlen lány

  Jane Doe esete a lelkiismeretes doktornővel.

  Dr. Davin (Adèle Haenel) Liège külvárosában helyettesíti egyik kollégáját, mielőtt elkezdené saját praxisát egy magánrendelőben. A rendelési idő vége után egy órával valaki becsenget a rendelőjébe, de Dr. Davin megtiltja a gyakornokának (Olivier Bonnaud), hogy ajtót nyisson. Másnap egy nyomozó keresi fel, hogy elkérje a rendelő bejáratához felszerelt kamera felvételeit, mert egy darukezelő egy fiatal lány holttestére bukkant hajnalban a szemközti rakparton. A kamera felvételeiből kiderül, hogy az áldozat csengetett Dr. Davinhoz, aki ha ajtót nyit, a lány még mindig élne. A doktornő, hogy enyhítse bűntudatát, mindent megtesz azért, hogy kiderítse a halott lány nevét. Ezzel azonban magára haragítja néhány betegét, ráadásul saját magát is veszélybe sodorja.

  az-ismeretlen-lany_05

  A Dardenne fivérek ezúttal is az alsó középosztály világába kalauzolnak minket, miközben ismét az emberi lélek legmélyebb bugyraiban kutatnak. Igaz, előző filmjük, a kiváló Két nap, egy éjszaka alapkoncepcióján se változtattak túl sokat: most is egy fiatal, egyszerűen öltözködő, természetes külsejű nő járja be a környéket kérdezősködve. Dr. Davint azonban nem a munkanélküliség veszélye motiválja, hanem a lelkiismerete hajtja őt megállíthatatlanul. A testvérpár rávilágít arra, hogy mi történhet akkor, ha közönyösen viselkedünk. Dr. Davin tudtán kívül elszalaszt egy életmentő ajtónyitást, és hiába segít önzetlenül nap mint nap másokon, ezért a tettéért további vezeklésre kényszerül.

  az-ismeretlen-lany_03

  Látni akarja, hol találták meg a lányt, részt szeretne venni a temetésén, és tíz évre hajlandó megváltani a sírhelyét, hogy a holttest elkerüljön a szegények temetőjéből. Nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a lány egy jelöletlen sírban fekszik, és a hozzátartozói semmit sem tudnak arról, hogy miért is tűnt el hirtelen. Felhasználja a kapcsolati tőkéjét, és minden páciensének megmutatja a lány fényképét, hátha valaki felismeri őt. Amikor azonban az egyik betegének testi reakcióiból felismeri, hogy nem mond igazat a kép megtekintése után, egzisztenciális és magánéleti szempontból is igen veszélyes terepre lép. A Dardenne fivérek realista stílusában így egy bűntény felgöngyölítése bontakozik ki szépen lassan a szemünk előtt, ahol azonban nem a rendőrség, hanem egy bűntudattal teli fiatal lány nyomoz. Ennek köszönhetően nem is az a kérdés, hogy ki a gyilkos, Dr. Davin csak azt szeretné megtudni, hogy mi a lány neve, de ez is elég ahhoz, hogy a lassú tempó ellenére végig a mozi székéhez bilincseljenek minket.

  az-ismeretlen-lany_04

  A testvérek okosan tették, hogy Marion Cottillard után ismét egy neves(ebb) színésznővel dolgoztak együtt. Adèle Haenel az egyik legtehetségesebb fiatal francia színésznő. Furcsa módon A küzdőkkel is úgy lopta be magát a nézők szívébe, hogy az által alakított karakter egy rendkívül céltudatos, érzelemmentes lány volt, és ez ezúttal sincs másképp. Haenel igyekszik elfojtani a Dr. Davinban tomboló bűntudatot, és megpróbál végig professzionális próbál maradni, mert karakterének egyik alapelve, hogy egy jó orvosnak nem szabad hagynia, hogy az érzelmei befolyásolják a döntéseit. Mégis hihetetlenül szimpatikussá válik, ahogy néha a betegeire mosolyog, és ahogy eltántoríthatatlanul, lelkiismeretesen folytatja a nyomozást.

  A Dardenne fivérek ezúttal ugyan nem vágnak úgy a padlóhoz, mint ahogy azt a legjobb filmjeikkel teszik, de így is lebilincselnek és elgondolkoztatnak minket egy rendkívül kemény alapszituációnak köszönhetően, ami visszafogottságában is átütő erejű.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon