MENÜ
 • Filmkritika: Az ígéret

  Szerelem az örmény népirtás idején.

  Mikael (Oscar Isaac) álma, hogy egy napon orvosi rendelőt nyithasson az örmények lakta szülőfalujában. Családja nem engedheti meg magának, hogy kifizesse a fiuk tanulmányait, ezért Mikael elveszi a falubeli Maralt (Angela Sarafyan), hogy a hozományból elkezdhesse a képzést Konstantinápolyban. A fővárosban nagybátyja házában megismeri Anát (Charlotte Le Bon), és beleszeret a Franciaországból hazatérő, de örmény származású nevelőnőbe. Csakhogy Ana egy amerikai újságíró, Chris (Christian Bale) párja, Mikaelt pedig köti az ígérete, hogy az egyetem elvégzése után visszatér Maralhoz. Az első világháború kitörésével azonban mindannyiuk élete veszélybe kerül, amikor a törökök etnikai tisztogatásokba kezdenek Oszmán Birodalom határain belül.

  Az első modernkori, szervezett népirtás, az örmény genocídium sok helyen máig tabutémának számít, és alig néhány ország ismeri csak el hivatalosan. Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki erről szeretne nagyszabású filmet készíteni, hogy még több emberhez jusson el a történelemnek ez a máig szőnyeg alá söpört, borzalmas szeglete. Ez olyannyira igaz, hogy a ’80-as években Kirk Kerkorian az MGM tulajdonosaként sem tudta elintézni, hogy zöld lámpát kapjon ez a project akkor még Clark Gable-lel a főszerepben. Az örmény milliárdos végül csak most, teljes egészében magánfinanszírozásból tudta elkészíttetni régóta dédelgetett álmát.

  Az ígéret remekül teljesíti azt a feladatát, hogy egy szélesebb körnek mutassa be a 21. századnak ezt a szomorú eseményét. Úgy is sokkolóak a deportálások és a kivégzések jelenetei, hogy Terry George legtöbbször nem is meri teljes egészében vagy közelről megmutatni a borzalmakat. Az út, amit Mikael bejár a film során végig rendkívül izgalmas, és több ponton pattanásig feszült. A viszonylag alacsony költségvetéshez képest a látványra sem lehet sok panasz, különösen igaz ez a jelmezekre. A nemzetközi forgalmazást valószínűleg az is segíti, hogy a főszerepben Oscar Isaac játszik kiválóan, míg a szerelmi háromszög másik oldalán Christian Bale áll. Charlotte Le Bon már a Tajtékos napokban is felhívta magára a figyelmet, és azóta nemzetközi vizeken mutatja meg, hogy mire képes nagyobb szerepekben.

  A történelmi tablóba azonban nem lett volna szükséges beleerőltetni egy szerelmi háromszöget. A történet úgyis megállta volna a helyét, ha csak Mikael túlélésére koncentrál egy viharos időszakban. Mikael dilemmája sem áll meg teljesen a lábán: otthon nem egy idős és csúnya feleség várja, hanem a Westworld kurtizánja, a Le Bonnál is gyönyörűbb örmény származású Angela Sarafyan. Egy ilyen házasságba azért nem olyan nehéz belekényszerítenie magát az embernek. Az sem teljesen természetes, ahogy Chris reagál arra, ahogyan egy-egy meghittebb pillantáson vagy mozdulaton kapja Anát és Mikaelt. Nem kellett volna ebből a filmből egy Titanicot kanyarítani a végére.

  Az ígéret egy gyönyörű és megrázó történelmi tabló, ami egy olyan eseményt mesél el, amiről mindenkinek tudnia kell. Egy kicsit kár azért, hogy George nem bízott abban, hogy egy férfi és egy egész nép küzdelme a túlélésért nem elegendő egy filmhez, ezért egy felesleges szerelmi háromszöggel egy kicsit elveszik az, amitől ez a film igazán maradandó lehetett volna.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon