MENÜ
 • Filmkritika: Az igazi csoda

  Csodaszámba mehet manapság egy szerethető családi film?

  Auggie (Jacob Tremblay) ötödik osztályba készül. Ez a legtöbb vele egyidős társa életében is változással jár, ő azonban sokkal jobban izgul náluk: most megy először iskolába. Egy genetikai rendellenesség miatt eltorzult arccal született, és hiába a számos műtéti beavatkozás, továbbra is megbámulják őt az utcán. Korábban az édesanyja (Julia Roberts) tanította otthon, de most eljött az ideje annak, hogy Auggie megpróbáljon barátokra találni a kortársai között.

  Az iskola világa kegyetlen tud lenni, a gyerekek kimondják azt, amit gondolnak, és mindig akad az osztályban legalább egy csoport, ami kiközösíti és kicsúfolja azokat, akik kicsit mások, mint ők. Auggie az arca miatt szinte behozhatatlan hátránnyal indul ebben a közegben, és nem is megy neki eleinte egyszerűen a beilleszkedés. Stephen Chbosky az Egy különc srác feljegyzéseivel már bizonyította, hogy jól ért az outsider fiatalok nyelvén, így tökéletes kezekbe került az adaptáció. Amitől ez a film ki tud emelkedni az átlagos családi filmek kategóriájából, és igazán érdekessé tud válni, az az, hogy nemcsak Auggie szemszögéből mutatja be a történteket. És ez nagyon okos húzás, mert hiába sajnáljuk meg Auggie-t, és érezzük át, hogy milyen rossz is lehet neki nap mint nap elborzadó tekintetek kereszttüzében, a főhős mégsem teljesen makulátlan: arrogáns is tud lenni és sokszor megfeledkezik arról, hogy a világ nem körülötte forog. Nem kell ahhoz eltorzult arcú kisfiúnak lenni, hogy gyerekként problémáink legyenek, és erre jól világítanak rá az Auggie-ét követő fejezetek.

  Az első és legizgalmasabb szál Agguie nővéréé, Viáé, aki öccse születése óta sokkal kisebb törődésben részesül a szüleitől. Via megérti a helyzetet, és imádja a testvérét. A nagymamája, akivel sok időt töltött kettesben, meghalt, és a nyári szünetről visszatérve még azzal is szembesülnie kell, hogy a legjobb barátnője, Miranda már nem keresi a társaságát. Ennek következtében egy új barátra és hobbira talál, utóbbi segítségével pedig még az édesanyja figyelmét és elismerését is sikerül kivívnia. Később Mirandának és Auggie legjobb barátjának, Jack Willnek (Noah Jupe-ra érdemes lesz odafigyelni a jövőben, mert ő lehet a következő Tom Holland) is lehetősége nyílik, hogy rávilágítsanak arra, hogy nem minden az, aminek látszik, és sokszor teljesen más áll az ember viselkedésének a hátterében, mint amire először gondolnánk. Ráadásul Auggie szülei is rendkívül lazák és jó fejek, és az osztálytársai között is akadnak igazán érdekes karakterek, mint amilyen a reklámszerepeit hosszasan soroló Charlotte. Ezeknek a mellékszereplőknek köszönhetően pedig simán el tudunk arról feledkezni, hogy gyakorlatilag folyamatosan manipulálnak bennünket, és őszintén hat meg minket az, amit a vásznon látunk.

  Az igazi csoda egy rendkívül kellemes csalódás, ami így karácsonykor könnyen a szívünkbe lopja magát.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon