MENÜ
 • Filmkritika: Az ifjú Ahmed

  Van-e kiút a vallási fanatizmusból?

  Ahmednek (Idir Ben Addi), aki nemrég még az átlagos belga tinédzserek életét élte, napjainak nagy részét az iskola mellett már a rendszeres imádkozás, a Korán tanulmányozása és az imámmal eltöltött idő teszi ki. Amikor az egyik tanárnője úgy dönt, hogy az arab nyelv tanításához dalszövegeket is felhasznál, felzúdul a helyi muszlim közösség, és Ahmed úgy érzi, hogy radikális lépésre kell elszánnia magát.

  Jean-Pierre és Luc Dardenne Cannes visszatérő meghívottjai és a tavalyi filmfesztiválról a legjobb rendezésnek járó díjjal térhettek haza. Hősükre a rájuk jellemző dokumentarista stílusban tapadnak a kamerájukkal, ahogy azt például a Két nap, egy éjszaka, vagy Az ismeretlen lány esetében is tették. Nem tudjuk meg, hogyan vált Ahmedből, egy átlagos tinédzserből vallási fanatikus, a testvérpárost nem ez a kérdés foglalkoztatja, hanem az, hogy lehet-e valami olyan hatással erre a fiatalra, ami eltéríti őt erről az úttól. El tudja-e őt tántorítani a fejébe vett szent küldetéstől a családja, az őt gyerekkora segítő tanárnője, a pszichológus, a javítóintézetben töltött idő, egy hozzá vonzódó lány, vagy egy halálközeli élmény? A film remek nyitott befejezése pedig bizonytalanságban hagyja a nézőt Ahmed jövőjével kapcsolatban is.

  A Dardenne fivérek kényes témához nyúltak, és meg is osztották azzal a közönséget, hogy 2019-ben vajon ők-e a legmegfelelőbbek arra, hogy a szélsőséges iszlám fundamentalizmusról beszéljenek. Valóban nem ez a legszerencsésebb témaválasztás az adott korszellem tengerében, még akkor sem, ha például az arab nyelv oktatásával kapcsolatos vitán igazán érdekes pro érveket is sikerül felhozniuk. Az imám ábrázolása viszont már inkább sablonos, elnagyolt és negatív. Holott a vallási szál nélkül is működhetne egy hasonló történet például egy fiúról, aki a fejébe veszi, hogy gyilkossággal bosszulja meg az apja halálát. A film mozgatórugóját az adja, hogy ha valaki elhatároz egy emberölést, akkor bármi is el tudja-e ettől téríteni, és ennek nem kell, hogy feltétlenül a vallási fanatizmus adja a hátterét. Különösen akkor, ha az egész tervet olyan meglepetésszerűen fedik fel, mint a kortárs európai filmművészet kultikus rendezőpárosa.

  Arra, hogy Ahmed egy egészen radikális tettre készül, csak akkor döbbenünk rá, amikor azt látjuk, ahogy a szobában fel-alá rohangálva a lábához kap, majd előkerül a zoknijából egy kés, és tudatosul bennünk, hogy mit is tervez. Ráadásul a Dardenne testvérek másodszor is meg tudják lepni a nézőket, amikor egy váratlan mozdulatot követően tudatosul bennünk, hogy Ahmed továbbra sem mond le a céljáról. Ennek következtében végig lebilincselő a történet, hiszen világos számunkra, hogy Ahmed valószínűleg mindent meg fog tenni azért, hogy meggyilkolja a kiszemelt áldozatát, mi pedig lélegzetvisszafojtva figyeljük minden egyes alkalommal, amikor egyre közelebb kerül hozzá.

  A Dardenne testvérek mindig is kiváló érzékkel választották ki amatőr szereplőiket, és a legutóbbi két filmjük után ismét egy ismeretlen arcra bízták a főszerepet. Ezúttal azonban nem Idir Ben Addi bizonyul a legkarakteresebb választásnak, hanem az Ahmed iránt vonzódni kezdő lány szerepében Victoria Bluck, aki a fiatal Adèle Haenelt idézi meg dacosságával és nyers természetességével.

  Lehet, hogy ezt a filmet nem a Dardenne fivéreknek kellett volna elkészíteniük, de az vitathatatlan, hogy ezúttal is lebilincselő módon sikerült bemutatniuk egy hétköznapi kisember történetét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon