MENÜ
 • Filmkritika: Az éhezők viadala: Futótűz

  Katniss Everdeen hiába nyerte meg az Éhezők Viadalát, ismét vissza kell térnie az arénába, és ezúttal már tapasztalt győztesekkel kell megküzdenie a túlélésért.

  Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta (Josh Hutcherson) megnyerték a 74. Éhezők Viadalát. Bár Katnissnek semmi kedve sincs hozzá, de kötelezően részt kell venniük a Győzelmi Körúton, ahol végig kell járniuk Panem minden egyes körzetét. A körút előtt Snow elnök (Donald Sutherland) feltűnik Katniss házában, és figyelmezteti őt, hogy a szerettei életét veszélyezteti, ha lázadás szít. Az a feladata, hogy mindenkivel elhitesse, hogy mennyire szerelmes is Peetába, hogy Panem lakói elhiggyék, hogy a mérges bogyós húzása a viadalon nem a rendszer elleni ellenszegülés volt, hanem egy szerelmes lány kétségbeesett lépése. A körút után azonban Snow elnök nem elégedett a végeredménnyel, Katniss halálát akarja. Erre pedig a legmegfelelőbb alkalmat a 75. Éhezők Viadala, a II. Nagy Mészárlás kínálja, amire a korábbi győztesek közül sorsolják ki a résztvevőket. A 12. körzetben pedig nincs másik női győztes Katnissen kívül…

  20131123_éhezők1

  Nem lehet egyszerű egy olyan könyvet adaptálni, amit akkora hype övez, mint Az éhezők viadalát. Nem lehet minden rajongó igényének és elvárásának megfelelni, de úgy néz ki, hogy a rendezői széket átvevő Francis Lawrence-nek a többséget sikerül lenyűgözni. Valahol Az éhezők viadala egy ideális műfajkeveréket alkot, van benne akció, szerelem és utópikus diktatúra elleni lázadás is. A Battle Royale, az 1984 és a Twilight egyvelege, de éppen ettől tud olyat mutatni, amit a többiek nem, és így válik igazán különlegessé. És amellett, hogy dollár százmilliókat termel a mozikban, nem csupán a tiniket képes megszólítani, hanem szinte mindenkit képes magával ragadni.

  ID_D19_08454.dng

  A könyv teljesen hű adaptációját nyilván lehetetlenség elvárni, és ezúttal is maradnak ki részek, amelyek ugyan apró momentumok, de sokkal árnyaltabbá teszik a történetet. Katniss 8. körzeti beszéde így is elég torokszorító a filmen, még akkor is, ha a könyv egyik legszebb mondatát kihagyták, amelyben megköszönte a viadal során kapott kenyeret a körzet lakóinak. A kimaradt részekből legjobban az hiányzik, amikor megértjük, hogy a polgármester felesége miért is küldött fájdalomcsillapítót Gale-nek, illetve amikor Katniss az erdőben összefut a 13. körzetbe tartó menekültekkel, majd visszanézve a televíziós felvételeket ő is elkezd kételkedni azzal kapcsolatban, amit a körzetről állítanak. Néhol azért jót is tettek a kihagyások, például a könyv elején nagyon untam Katniss vívódását, hogy mit is érez Gale-lel kapcsolatban, amin a filmnek, és a nem egyes szám első személyű elbeszélésnek köszönhetően sokkal hamarabb túljutottunk. Remek toldalék az elnök lánya is, aki ugyanúgy fonja be a haját, és aki, majd egyszer ugyanolyan szerelmes akar lenni, mint Katniss.

  A forradalmi hangulat is sokkal jobban érződik a filmben a Győzelmi Körútnak köszönhetően, ahol több ellenállással, falfelirattal és jelképpel is találkozunk, jobban átérezve az elégedetlenséget. A film a látványban teljesedhet ki igazán, és ezzel a lehetőséggel él is. A Hawaii-szigeteken forgatott arénás részek gyönyörűek, a Kapitólium fényűző világa pedig éles ellentétben áll a körzetek hideg színű megjelenítésével. A sminkesek és jelmeztervezők is kitettek magukért a számítógépes trükkmesterekkel karöltve, hogy megjelenítsék a Kapitólium őrült divathóbortjait. Katniss esküvői ruhája, illetve a bevonuláskor viselt izzó kreációk pedig egyszerűen lélegzetelállítóak.

  ID_D20_08568.dng

  A szereplők közül Liam Hamsworth hozza a kötelezőt, és Stanley Tuccit még mindig ugyanúgy gyomron tudnánk vágni, mint az előző részekben. Woody Harrelson kapott egy kis jellemfejlődést, a legnagyobb változáson viszont Effie megy át. Nem gondoltam volna, hogy meg tudom kedvelni Elizabeth Bankset, de a 12. körzet sorsolásánál, vagy a vonaton tett egy csapat vagyunk kijelentésénél teljesen új oldalát mutatta meg harsány karakterének. Philip Seymour Hoffman remek párbeszédeket folytat Donald Sutherlanddel. A tinilányok kapnak egy új színészt is, akiért rajonghatnak: ő nem más, mint Sam Claflin, aki amellett, hogy gyönyörű felsőtesttel rendelkezik, jól érzékelteti Finick kettősségét: a szívtiprót, akinek azonban csak két nő fontos igazán. Az egyikőjük, a korábbi mentora, Mags újabb remek epizódszerepet biztosít Lynn Cohennek. A versenyzők közül még Jena Malone emelkedik ki, aki szintén több dimenziót ad Johannának. Josh Hutcherson ezúttal egy kicsit háttérbe szorul, de az első rideg találkozása Katnissel Haymitch házában, vagy épp a viadal előtti interjúja ezúttal is megmutatja, hogy milyen jó színész is ő.

  ID_D37_14785.dng

  És ugyebár ott van még Jennifer Lawrence is. A friss Oscar-díjas, aki az egyik legszimpatikusabb, legtehetségesebb, leglazább, és leghumorosabb színésznő Hollywoodban. Kiváló szerepeket választ ki, és összetehetjük a két kezünket, amiért anno nem őt választották ki Bella szerepére a Twilighthoz. Az ő neve így Az éhezők viadalával robbant be a köztudatba, ami miatt azonban egy cseppet sem kell szégyenkeznie a rendkívül erős filmográfiájában. Katniss ugyanis makacs, önfejű, lázadó, aki mindenre hajlandó a szeretteiért, és akit az előző viadalnak köszönhetően poszttraumás álmok és látomások kísértenek. Ez melyik színésznő számára ne lenne elegendő kihívás? Természetesen Jennifer tökéletesen meg is oldja a feladatát.  És a legjobb az egészben, hogy a film promóciójának köszönhetően ismét rengeteg sziporkázó interjút kapunk majd tőle, így újabb zseniális J-Law gifek fogják elárasztani a netet.

  Az éhezők viadala: Futótűz sokkal több, mint egy nagyszabású, tiniket megcélzó blockbuster. Sokkal árnyaltabb, sokkal izgalmasabb, és sokkal több mondanivalója van. Mert az Éhezők Viadalának nincsenek győztesei, csak túlélői. De talán a forradalmakra ez nem lesz igaz. Ennek köszönhetően mi már alig várjuk a trilógia két részre bontott befejező darabját.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon