MENÜ
 • Filmkritika: Augusztus Oklahomában

  Egy defektes család drámája, a szokás szerint zseniális Meryl Streeppel a középpontban.

  A Weston család tagjai összegyűlnek az oklahomai szülői házban, miután az apa napokra eltűnik. Hazatér a három lány, magukkal hozva volt, jelenlegi, vagy jövőbeli családtagjaikat. A szájrákkal és gyógyszerfüggőséggel küzdő, kíméletlen anya (Meryl Streep) kendőzetlen szókimondása, és a fokozatosan felszínre kerülő családi titkok következtében azonban a családtagok egymás után menekülnek el összetörve, feldúltan a vidéki házból.

  AUGUST: OSAGE COUNTY

  Tracy Letts saját színdarabját adaptálta a vászonra. Letts neve ismerősen csenghet a filmrajongók számára, hiszen ő írta a zseniális és egyben hihetetlenül beteg Gyilkos Joe-t is. A fekete humor, a groteszk és szörnyeteg karakterek pedig ezúttal is jelen vannak. Színdarab lévén a legnagyobb hangsúly a dialógusokon és a színészi játékokon van. A szövegek remekül megírtak, és a csipkelődő poénok mellett folyamatosan szúrnak oda egymásnak a karakterek a szavaikkal. Ez különösen a vacsorajelenetnél csúcsosodik ki, ahol Violet egyszerűen nem bírja kordában tartani „igazmondását.”

  Rendkívül izgalmasak a karakterek és a köztük levő viszonyok. Hiába kötik össze őket a rokoni szálak, nem éreznek egymás iránt igazi szeretet. Érdekes, ahogy generációkon keresztül öröklődnek a hasonló anyai szerepek. Hiába tartotta Violet szörnyetegnek a saját anyját, tisztában van azzal, hogy ő is ugyan olyanná vált. És Barbara hiába küzd az ellen, hogy ő jobb anya legyen, ő is ugyanúgy a saját lányán vezeti le egy pofonnal a benne felgyülemlő sérelmeket. A forgatókönyv aztán a vége felé egy kissé túlzásokba esik, amikor egyre sötétebb titkokra kerül fény, öngyilkossággal, vérfertőzéssel, kapzsisággal.

  20140208_augusztus4

  A szereplőgárda egyszerűen zseniális. Az Oscarra jelölt Meryl Streep hol elveszett, begyógyszerezett, a halállal farkasszemet néző összetört nő, hol egy kegyetlen és érzéketlen anya, aki mindenkit elüldöz maga mellől. Az alakításáért szintén Oscar-jelölt Julia Roberts méltó partnere a legidősebb lányként, aki kezdetben szembeszáll vele, majd ő is egyre inkább kezd olyanná válni, mint Violet. Az arcjátékában ott van minden düh, elkeseredettség, csalódottság és sértettség, ahogy némán, megvetően néz Violetre, de akkor is sziporkázik, amikor a vacsora közben elveszti az önuralmát. Margo Martindale, Violet testvéreként hasonlóan romlott karaktert testesít meg, aki állandóan piszkálja a saját fiát, mert akárhányszor ránéz, lelkiismeret-furdalás gyötri.

  AUGUST: OSAGE COUNTY

  A három erős nő viselkedésének áldozatává családtagjaik válnak. Juliette Lewis naivsága bántó, Ewan McGregor és Abigail Breslin pedig kissé elszürkülnek a többiek mellett. A legtragikusabb hősök az idősebb és a fiatalabb Charlie, és a középső lány, Ivy. Az idősebb Charlie harmincnyolc év után is szereti feleségét, miközben egy hatalmas titkot takargatnak előle, de azt nem bírja már tovább nézni, hogy a felesége képtelen szeretni a saját fiát. Kicsi Charlie-nak és Ivynak felcsillan a lehetőség a számtalan megpróbáltatás után a boldogságra, amelynek lehetőségét aztán a szülők pillanatok alatt tiporják szét. Chris Cooper, Benedict Cumberbatch és Julianne Nicholson visszafogott játékával ellenpontozzák a család három kemény nőjének jelenlétét, s eközben az ő sorsuk válik a legtragikusabbá, velük tudunk a leginkább azonosulni.

  Az ember nem választhatja meg a családját, és egy olyan defektes famíliában, mint Westonék, az egyetlen lehetőség a menekülés. Kemény dráma, ami szíven üt, fergeteges színészi alakításokkal tálalva.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon