MENÜ
 • Filmkritika: Atomszőke

  Charlize Theron ellenfeleinek a budapesti gangok fala adja a másikat.

  A berlini fal leomlása előtt illetéktelenek kezébe kerülnek olyan információk, melyek számtalan Kelet-Európában dolgozó ügynök életét sodornák veszélybe. Az MI6 Lorraine Broughtont (Charlize Theron) küldi Berlinbe, hogy szerezze vissza a listát. Lorraine érkezése után kénytelen felvenni a kapcsolatot egy öntörvényű, beépült brit kémmel, Percivallal (James McAvoy), de vajon megbízhat bárkiben is?

  David Leitch első társrendezésével, a John Wickkel alaposan meglepte a világot. Kaszkadőr múltját első önálló rendezésével, az Atomszőkével sem tudja letagadni. A harcjelenetek ezúttal is lenyűgözőre sikeredtek: kiváló ritmussal ejtik ámulatba a nézőket, miközben azt is remekül kihasználják, hogy egy látszólag törékenyebb nőnek kell szembeszállnia jelentős számú férfi túlerővel. Egyrészt ez lehetőséget nyújt olyan poénok elsütésére, minthogy Lorraine más ruhát választott volna, ha tudja, hogy harcolnia kell majd, de ennél sokkal többet is kapunk: kreatívan választják ki azokat az eszközöket, amiket a hősnőnk bevet harc közben, hogy megnövelje az erejét: slusszkulcstól kezdve, rezsón és tűsarkún át a mélyhűtő ajtajáig széles paletta kerül terítékre. Az egyik legjobban sikerült jelenet csattanóját éppen az adja, hogy miközben Lorraine több rendőrt és egy jó erőben levő KGB ügynököt is megpróbál harcképtelenné tenni, addig a védelmére bízott kém szinte csak azzal van elfoglalva, hogy elállítsa a saját vérző sebét. Az akciók terén talán csak az az egy kifogásunk lehet, hogy amíg a közelharcok során rendkívül változatos eszközöket vetnek be, addig ha valakinél van egy fegyver, annak elsütésével túl sokáig várnak.

  A látványos akciójelenetekhez Budapest biztosítja a helyszínt az újraegyesülés előtt álló Berlint alakítva. Megérte nem lecserélni az összes régi metrószerelvényt, mert amikor Charlize Theron kiszáll egyből a Deák téren, annak látványa egyenesen felbecsülhetetlen (és talán tudatában sem volt annak, hogy ez volt a legveszélyesebb jelenete a felvételek során). Ha jól sikerült kiszúrnom, akkor a Brandenburgi kapura éppen rá lehet látni a Balettintézet előtt, számos ismerős utca köszönhet vissza egy-egy külsős jelenetnél. A ’80-as évek Berlinjét nemcsak Budapest idézi meg kiválóan, hanem a remek érzékkel összeállított soundtrack is. A Killer Queen végzete volt, hogy itt felcsendüljön, és természetesen a 99 Luftballons sem maradhat el egy véres jelenet közben.

  Amíg az Atomszőke hangulatos akciófilmként remekül működik, addig kémfilmként már vannak benne logikai bukfencek, ezt a zsánert nem lett volna feltétlenül szükséges erőltetni. Lorainne megkapta az alapot a film kezdetén egy személyes bosszúhoz is, így az a felesleges keret sem rontotta volna az izgalmakat, hogy Lorainne már a küldetése után egy londoni kihallgatáson számol be a kalandjairól, amiket nyilvánvalóan épp bőrrel úszott meg. Hiába tartogatnak a készítők ezután még egy csavart, azzal nem feltétlenül sikerül kárpótolni a kihagyott izgalmakért. Persze ez talán kevésbé számít, amikor Charlize Theron elképesztő kvalitásokról tesz tanúbizonyságot akcióhősként, miközben a finomabb oldalát is megmutatja egy rendkívül erotikus jelenetben Sofia Boutellával. Mellette olyan színészek asszisztálnak, mint John Goodman, Toby Jones, Eddie Marsan és James McAvoy, aki a Mocsok után ismét megmutatja, hogy mennyire jól is áll neki egy seggfej karaktere.

  Az Atomszőke talán nem a legokosabb akciófilmje a nyárnak, de a legpörgősebb, leghangulatosabb és legviccesebb címeket egyértelműen zsebre teszi.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon