MENÜ
 • Filmkritika: Arany

  Bolondok aranya 2.

  Kenny Wells (Matthew McConaughey) egy bányászcsalád sarja, de az apjától megörökölt vállalkozás a csőd szélén táncol. Wells megálmodja, hogy Indonéziában fog aranybányára lelni, így utolsó értékeit is zálogba adva felkeres egy geológust, Michael Acostát (Edgar Ramírez). Acosta korábban már rábukkant egy jelentős ércbányára, és foggal-körömmel ragaszkodik egy elmélethez, amit kollégái kiröhögnek, egyedül Wells hisz neki, hogy valóban tudja, hol kell aranyat keresni az indonéz dzsungelben. Wells előteremti a pénzt az ásatásokhoz, és hozzálátnak a mintavételhez. Az első kiábrándító eredményeket követően Wellst ledönti a lábáról a malária, de felgyógyulva Acosta azzal a hírrel fogadja, hogy aranyat találtak, és nem is akármilyen lelőhelyen. A hírre özönleni kezdenek a befektetők, tőzsdére viszik a részvényeket, és hatalmas összegeket kaszálnak már a kitermelés megkezdése előtt. Ezzel azonban a vetélytársak, az indonéz kormány és az FBI érdeklődését is felkeltik.

  Az Arany A Wall Street farkasa nyomdokaiban jár, és egy kisember hihetetlen felemelkedésének és bukásának történetét meséli el. Wellst azonban nem elsősorban a pénz motiválja, hanem sokkal inkább az, hogy végre elismerje őt a bányászvilág. Ő sem riad vissza attól, hogy egy lepukkant helyről átlagos emberekre rátelefonálva, mesésen megtérülő befektetést emlegetve jusson indulótőkéhez. Ezúttal is egy igaz történetet dolgoznak fel, a kanadai Bre-X botrányból indultak ki a forgatókönyvírók, és most is egy rendkívül erős színészi alakítás áll a középpontban. Míg McConaughey a Mielőtt meghaltam kedvéért jelentősen lefogyott, addig Wells szerepére készülve plusz kilókat pakolt fel magára, és sörhassal, kopaszodó fejjel, műfogsorral állt a kamerák elé. Teljesen átlényegül az alkoholista, megszállott karakterévé, és rendkívül átszellemülten parádézik Wellsként.

  Az egyetlen probléma, hogy egyedül kevés ahhoz, hogy csodát tegyen. Edgar Ramírez nem Jonah Hill, és Bryce Dallas Howard hiába jobb színésznő Margot Robbie-nál, ha nem elég jó a szerepe. A forgatókönyv korrekt, még egy meglepő csavart is tartogat. A film közepén kiderül, hogy Wells nem is a nézőknek meséli a történetet, és onnantól kezdve egy heist movie-ban találjuk magunkat. A szkriptnek még sincs elég súlya, és A Wall Street farkasa fényében a humor is nagyon hiányzik.

  Az Arany egy cseppet sem rossz film, és Matthew McConaughey tényleg egészen kiváló, de a közelmúltban már láttunk ebből a műfajból egy sokkal jobbat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon