MENÜ
 • Filmkritika: Amy – Az Amy Winehouse-sztori

  „I don’t ever want to drink again, I just, oh, I just need a friend.”

  Számomra a zenével kapcsolatos legszomorúbb dátumok a következők: 1998.05.31. Geri kilépett a Spice Girlsből (oké, akkor még csak kilencéves voltam); 2010.01.30. a repülőgépem nem szállt fel Budapestről, pedig másnapra jegyem volt a montpellier-i Arctic Monkeys koncerte; 2011.07.23. meghalt Amy Winehouse; 2012-ben egy novemberi napon megtudtam, hogy teltházas a Mumford and Sons koncert, amire karácsonyra akartam jegyet kérni; 2014.08.14. nem jutottam be a Stromae koncertre a Szigeten; 2015.07.03. túl drága volt a repjegy a The Cardigans göteborgi fellépésekor. Mindegyik napra pontosan emlékszek, leszámítva egyet, Amy halálát. Visszanézve mégis ez a legfájóbb, hiszen volt már Spice Girls reunion, később eljutottam egy másik Arctic koncertre, remélhetőleg a The Cardigans és a Mumford and Sons is lekerül majd a bakancslistámról, és fogom még élőben ordítani a Formidablét is, de Amy Winehouse-tól új albumot már sosem fogok tudni meghallgatni.

  amy-amy winehouse-sztori_6

  Asif Kapadia Sennáról készített dokumentumfilmje után egy újabb tragikus sorsú híresség életéről készített filmet. Amy Winehouse családtagjai és barátai pont ennek a filmnek köszönhetően biztosítottak Kapadia számára rengeteg archív felvételt. Így Kapadia nem is igazán mutat beszélő fejeket: miközben Amy ismerősei mesélnek, általában valamilyen régi házi videót, fényképeket, televíziós műsorok részleteit látjuk pörögni. Amikor valaki a kamerába beszél, annak komoly súlya van, például ahogyan Blake Fielder-Civil, Amy legmeghatározóbb szerelme beszél volt feleségéről, azok után, hogy ő volt az, aki miatt Amy kipróbálta és rákapott a kokainra és a heroinra.

  amy-amy winehouse-sztori_8

  A szemünk láttára menetel Amy a világhír felé. Előadja az egyik dalát a lemezkiadó embereinek, megjelenik az első kislemeze, és hihetetlenül boldogan, az örömtől kicsattanva lép fel kis bárokban. Megdöbbentő hallani a szókimondó, öntörvényű, pimasz és fantasztikusan tehetséges lány néhány korai nyilatkozatát, aki azt gondolta, hogy soha nem lesz igazán híres, és azt nem is igazán tudná kezelni. Ő csak zenélni szeretne, és ha az emberek békén hagyják, akkor ő teszi is a dolgát, és újabb és újabb albumokkal fog előállni. A sajtó azonban nem tartotta tiszteletben ezt a kívánságát. Ott áll Amy egy mikrofon mögött azon az éjszakán, amin öt Grammy-díjat nyert, és tátott szájjal, csillogó szemmel nézi a kivetítőn az egyik példaképét, Tony Bennettet, ahogy bejelenti az egyik győzelmét. Mindenki hihetetlenül boldog, majd Amy egyik barátnője úgy emlékszik vissza erre az estére, hogy Amy azt mondta neki, hogy ez az egész így drogok nélkül hihetetlenül unalmas.

  amy

  A film segítségével betekintést nyerünk a kulisszák mögé, és teljesen új értelmet nyer néhány dolog. Ilyen például a Rehab „if my daddy thinks I’m fine” sora is. Amy menedzsere úgy érezte, hogy Amynek be kell vonulnia az elvonóra. A végső döntést viszont az Mitch Winehouse hozta meg, aki azt mondta, hogy a lányának nincs erre szüksége. A menedzsere szerint, ha akkor Amy megfelelő kezelést kap, talán minden másképp alakult volna. És valahol ebben benne van a sors iróniája is, hiszen ha Amy elvonóra megy, akkor valószínűleg sosem születik meg a legnagyobb slágere.  Mitch Winehouse az egyik legellenszenvesebben megjelenő személy a dokumentumfilmben. Amy arról nyilatkozik, hogy mennyire hiányzott az apja a gyerekkorából, és milyen hatással volt rá a szülei válása. Aztán Mitch hirtelen megjelenik az életében, ahogy Amy híressé válik, és később saját realityt forgatnak vele a dokumentumfilm szerint arról, hogy milyen is Amy apjának lenni.

  amy-amy winehouse-sztori_1

  Nála jobban csak Blake-et , a You Know I’m No Good „rolled-up sleeves”-es srácát tudjuk jobban elítélni. Ott motoszkál a fejünkben Amy leépülését látva, hogy vajon miért nem tett senki semmit. Erre azt a választ kapjuk, hogy leginkább Amynek kellett volna akarnia saját magát megmenteni. Amyt egyre rosszabb állapotban látjuk, villognak a lesifotósok vakui, és elérkezik a botrányos belgrádi fellépése, ami annak a tizenkét állomásos turnénak a nyitánya volt, aminek keretein belül Amy Budapesten is fellépett volna. A videót rengetegen felháborodva, gúnyolódva osztották meg, a közönség kifütyülte, pedig a filmből kiderül, hogy Amy nem akarta vállalni ezt a fellépést, de ennek ellenére álmában feltették a repülőre, és Szerbiába vitték. Két óra alatt a film egy hosszú utat jár be, aminek az eleje és a vége között hatalmas a kontraszt. A zenének élő Amy az elején folyamatosan mosolyog a közönség előtt és élvezi, amit csinál. A végén az összetört és összezavarodott árnyékát látjuk a színpadon, aki már énekelni sem hajlandó.

  Ez az első felében felemelő, a másodikban viszont szívbemarkolóan szomorú utazás eszünkbe juttatja, hogy mekkora tehetséget veszítettünk el néhány éve. Nem lesz egyszerű felállni a székből az utolsó dal után.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon