MENÜ
 • Filmkritika: Amerika Kapitány – A tél katonája

  Nem elég, hogy Amerika Kapitánynak hetven év kimaradt az életéből, és továbbra se megy neki a csajozás, még a S.H.I.E.L.D. is ellene fordul, és senkiben sem bízhat meg.

  Steve Rogers a.k.a. Amerika Kapitány (Chris Evans) civilben próbálja felvenni a tempót a modern világgal, közben pedig a S.H.I.E.L.D. alkalmazásában harcol a rossz fiúkkal. Amikor azonban Nickre (Samuel L. Jackson) rátámadnak, már nem tudja, hogy kinek az oldalán is kellene állnia, és egy olyan összeesküvést leplez le, amely az egész szervezetet behálózza. Így Natasha Romanoff-fal a.k.a. Fekete Özveggyel (Scarlett Johansson) és új barátjával, Sam Wilsonnal a.k.a. Sólyommal (Anthony Mackie) megpróbálják megakadályozni több millió ember meggyilkolását, miközben még a titokzatos Tél Katonájával is fel kell venniük a harcot.

  Captain-America-The-Winter-Soldier-Photo-Promo-02-700x329

  Folyamatosan bombáznak minket az újabb és újabb képregény adaptációkkal, amikre könnyen ráunhatnánk, ha nem akadna köztük néhány igazán élvezetes darab. A Marvel magasra tette a lécet a Bosszúállókkal, és ugyan a Hulk, vagy a Thor kevésbé szépen muzsikált, a Vasemberrel eléggé beletrafáltak. Az Amerika Kapitány első része, Az első bosszúálló egy unalmasra sikeredett kötelező előzménytörténet, viszont a folytatás már telitalálat lett. Az akciójelenetek pörgősek, és a film elején ezúttal sem a CGI robbantásokra mentek rá, hanem életszerű  közelharcokra, kézikamerával felvéve. A liftes harc, ahol Steve mellé folyamatosan szállnak be a gyanúsabbnál gyanúsabb személyek, hogy aztán az apró, összezárt térben egyszerre rontsanak a főhősre, egy mesteri és rendkívül kreatív jelenet. A feszültséget és az izgalmakat végig sikerül fenntartani, és észre sem vesszük, hogy eközben több mint két óra repül el.

  captain-america-winter-soldier-wsknife

  A tél katonája viszont sokkal több egy jól összerakott akciófilmnél. A S.H.I.E.L.D.-et behálózó összeesküvés, mely során a főhős nem tudhatja, hogy kiben is bízhat meg, a hidegháborús thrillerek hangulatát idézi meg, és ezzel fokozza tovább az izgalmakat. Ehhez persze jól jött Robert Redford tapasztalata és hátborzongató játéka, elég csak arra gondolni, amikor a bejárónőjéhez intéz egy sajnálkozó mondatot. Olyan komoly témákat is megpedzeget, mint a katonák visszailleszkedése a társadalomba, vagy a nagyobb jó érdekében elkövetett emberölés. Szerencsére Steve és Natasha kapcsolata is megmarad a barátság szintjén, ami sokkal érdekesebb szituáció, mintha a film végén összejönnének. Ehhez társul a remek humor és egy kis lazaság, ami a Vasembernél is a legnagyobb pozitívumot jelentette. Rengeteg apróságot rejtettek el a készítők, amin jót mosolyoghat a figyelmes néző, kezdve Steve to-do-listjétől a sírkövön látható feliratig.

  captain-america-the-winter-soldier-scarlett-johansson-leather-butt-black-widow

  Chris Evans végre megmutathatta, hogy sokkal több is tud lenni egy egydimenziós, kigyúrt szuperhősnél. Scarlett Johansson továbbra is szuper szexi a latexben, de ő is mélyebb érzelmeket mutathat meg, ahogy felvállalja a múltját. Robert Redford mesteri, azt pedig mindig is tudtuk, hogy Samuel L. Jacksont nem érdemes felbosszantani, mert akkor nagyon pipa tud lenni, és ezúttal ez sokkal jobban áll neki, mint a Robotzsaruban. Anthony Mackie szinte észrevétlenül, de az utóbbi évek számos fontos filmjében felbukkant, most viszont garantáltan meg fogjuk jegyezni őt, mert mindannyian szeretnénk egy olyan szerkezetet, mint ami neki van. Sebastian Stan karakterével nehezen lehet bármit is kezdeni, nála sokkal izgalmasabb (és szexibb) gonosz Frank Grillo, akire a Warrior – A végső menet óta érdemes nagyon odafigyelni.

  Ha az Amerika Kapitány – A tél katonája a Bosszúállókat nem is éri utol, de egyéniben bizony versenybe száll a Vasemberrel a legjobb Marvel film címéért. Kíváncsian várjuk a folytatást…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon