MENÜ
 • Filmkritika: A víz érintése

  Egy rendkívül különleges tündérmese felnőtteknek.

  A néma Elisa (Sally Hawkins) az amerikai kormány egyik kutatóintézetében dolgozik takarítónőként. A központba egyik este egy különös vízi lényt (Doug Jones) szállítanak, akivel Elisa összebarátkozik. Amikor a lényt befogó Strickland ezredes (Michael Shannon) azt a parancsot kapja, hogy boncolják fel a fogvatartott kísérleti alanyt, Elisa a szomszédjával, Giles-lel (Richard Jenkins) megpróbálja megmenteni a furcsa teremtményt.

  Guillermo del Toro visszatért A faun labirintusa világhoz, ahhoz a műfajhoz, aminek a legnagyobb mestere: a sötét tónusú tündérmesékhez. A görög mitológia szerint Zeusz kettéválasztotta az embereket, akik onnantól fogva szüntelenül keresték a másik a felüket. Elisa egy furcsa vízi lényben lel rá a lelki társára, akivel valaha egy egészet alkothatott. Elisa életének is szinte állandó lételeme a víz: egy vízparton találtak rá elhagyott csecsemőként; munkába indulás előtt mindig tojásokat főz, miközben a forrásban levő víz buborékjain hosszasan elidéz a kamera; a kádban szeret maszturbálni és a munkahelyén is állandóan törölgetnie és felmosnia kell. Del Toro következetesen hinti el ezeket az apró részleteket, és a felemelő végső fordulat során az is kiderül, hogy az Elisa nyakán található hegek sem véletlenül vannak ott. Az egyik legszebb jelenet is a vízhez köthető: Elisa elárasztja a fürdőszobáját, hogy a vízben lebegve váljon eggyé szerelmével.

  Minden egyes képkocán érződik, hogy egy olyan rendező készítette ezt a filmet, aki él-hal a moziért. Elisáék egy ódon mozi felett laknak, ahol alig néhány néző előtt peregnek a klasszikusok, míg Giles a televízióban fekete-fehér musicaleket néz. Máshol a váratlan és meghökkentő musicalbetét egészen nevetségessé válna, de itt mégis hihetetlen erejű varázzsal és felemelő erővel bír. A gyönyörű díszletek, a kékes-zöld színek, és a hatvanas évek hangulata egészen megkapó elegyet alkotnak Dan Laustsen képein. Ezeknek a fényében még a forgatókönyv hihetetlen részleteit (egy szigorúan titkos projectnél hogyan hagyhatják őrizetlenül a kísérleti alanyt, akihez így a takarítónő könnyedén be tud osonni az ebédszüneteiben), és kiszámítható fordulatait (a dokk partján bekövetkező események) is meg tudjuk bocsájtani. Nem feltétlenül kellett volna beleerőltetni a filmbe a hidegháborús szálat, mert ez a film szimplán egy szerelmes filmként is megállná a helyét.

  Ez az érdem pedig Sally Hawkins-hez kötődik, aki egészen varázslatos alakítást nyújt. Szavak nélkül, bájos mosolyával, csillogó szemeivel, félszeg tartásával, finom és gyengéd mozdulataival visszahoz valamit a némafilmek világából, és egyszerűen sugárzik a vászon a jelenlététől. Ha nem Frances McDormand játszotta volna el a Három óriásplakát Ebbing határában címszerepét, akkor idén Hawkins-nek járt volna végre az az Oscar. Habár messze kiemelkedik a szereplőgárdából az általa nyújtott alakítás, azért Michael Shannon sem lebecsülendő azért, ahogy zsigerien félelmetes tekintetet kölcsönöz az általa alakított karakternek, míg Ocatvia Spencer A segítségre emlékeztető természetességgel és cserfességgel lopja be magát ismét a szívünkbe, Doug Jones pedig újra a felismerhetetlenségig elmaszkírozva nyújt valami egészen emberit több rétegnyi latexen keresztül.

  A víz érintése nem az idei év legerősebb filmje, de az Oscar-mezőnynek vitathatatlanul a legkülönlegesebb és az egyik legmegkapóbb szereplője volt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon