MENÜ
 • Filmkritika: A világ összes pénze

  Portré a világ legsóherebb emberéről.

  Paul Getty (Christopher Plummer) olajmilliárdos a világ leggazdagabb embere lett a ’60-as évek közepére. Amikor 1973-ban elrabolják a legkedvesebb unokáját, III. John Paul Gatty-t (Charlie Plummer), Getty nem akarja kifizetni a 17 millió dolláros váltságdíjat, hiába kéri erre egykori menye, Gail (Michelle Williams). Getty csak az egyik emberét, az egykori CIA ügynököt, Fletcher Chase-t (Mark Wahlberg) hajlandó ráállítani az ügyre, aki Gaillel együttműködve próbálja meg elérni a fiú kiszabadítását.

  Ridley Scott legújabb rendezésére rájárt a rúd, és már a bemutatót megelőzően nagy sajtóvisszhangot kapott. Először azért, mert J. Paul Getty-t eredetileg Kevin Spacey alakította, akinek a zaklatási botrányait követően Scott úgy döntött, hogy kivágja őt a már teljesen kész filmből, és a jeleneteit újra felvették Christopher Plummerrel. Természetesen ehhez a többi főszereplőt is vissza kellett rendelni, de az újraforgatásért Michelle Williams csak 1000 dollárt kapott Wahlberg 1,5 milliós túlóra gázsijával szemben. Scott jó érzékkel választott alapanyagot, mert J. Paul Getty karaktere hihetetlenül érdekes. A férfi vagyona napról napra nőtt, de nem volt hajlandó a szállodában fizetni a mosodáért, inkább saját maga mosta ki a szennyesét, a házában felállított egy telefonfülkét, hogy az alkalmazottak hívásai ne őt terheljék, és a váltságdíjként is csak maximum 2,2 millió dollárt volt hajlandó fizetni, mert addig az összegig tudta volna ezt leírni az adójából. Egy cseppet sem volt rászorulva, de mindenhol kereste a lehetőséget, hogy hol tudna spórolni a kiadásain. Kegyetlen az érvelése, de van abban igazság, hogy ha akkor kifizeti az emberrablóknak a váltságdíjat, akkor sorra rabolnák el a többi unokáját is.

  Önéletrajzi film helyett viszont egy túszdrámát kapunk, amivel az egyetlen probléma, hogy egy cseppet sem izgalmas és teljesen súlytalan. Scott egyetlen egyszer képes minket egy kicsit felrázni, de ezt leszámítva nem tudunk aggódni az ifjabb Getty-ért. Teljesen logikátlan és tét nélküli például a film csúcspontja is, amikor a fiút egy olasz városka utcáin üldözi a maffia, miközben az édesanyja és Chase is kétségbeesetten kutatnak utána. Miért is oldódna meg azzal minden, ha a fiút megtalálja Chase, akiről tudni lehet, hogy sosem hord magánál fegyvert? Kizárt, hogy két felnőtt puszta jelenléte elijesztené a maffiózókat. Ezeken felül Scott két hatalmas ziccert is kihagy. Az egyik, hogy a fiú saját maga vetette fel az ismerőseinek, hogy mi lenne, ha elrabolnák őt, hogy pénzt csaljanak ki a nagyapjától. Ennek az előkészületeiből nem látunk semmit, ahogy Charlie Plummer sem kap egy olyan jutalom jelenetet, amiben megmutathatná, hogyan reagálhatott Getty arra, amikor rájött, hogy ez az emberrablás nem színjáték. A másik izgalmas és feldolgozatlan szál a túszdráma utóélete: a fiatal Getty az átélt traumát követően drogfüggővé vált. Talán Danny Boyle ezekre már ki fog térni a hamarosan bemutatásra kerülő sorozatában, ami szintén J. Paul Getty-ről fog szólni Donald Sutherlanddel a főszerepben.

  Le a kalappal Christopher Plummer előtt, aki nyolcvannyolc évesen két hét alatt tanulta be a szövegét és nyolc nap alatt letudta a felvételeket, ezzel a teljesítményével pedig kiérdemelte az Oscar-jelölést. Mégis ott motoszkál bennem a hiányérzet, mert ez a szívtelen karakter ott van Spacey kisujjában, és a Kártyavárban már bizonyította, hogy mennyire élvezetesen is tudja ezt megjeleníteni. Spacey maszkmestere mellett az Oscar-jelölések egyik legnagyobb vesztese Michelle Williams lett. Az ő alakítása ennek a filmnek a legizgalmasabb, legösszetettebb és legerősebb alkotóeleme, amiért az egyenlő fizetés mellett azt is megérdemelte volna, hogy március elején a Dolby Színházban izgulhasson.

  A világ összes pénze a botrányoknak köszönhetően lesz igazán emlékezetes, mert alapvetően egy korrekt alkotás, de sajnos egy cseppet sem kiemelkedő.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon