MENÜ
 • Filmkritika: A vendégek

  Ha előkerül egy pisztoly, az el is fog sülni?

  Janet (Kristin Scott Thomas) egy fontos mérföldkőhöz érkezett a karrierjében: egészségügyi miniszterré nevezték ki. Ennek megünneplésére áthívja az otthonába néhány barátját: a cinikus Aprilt (Patricia Clarkson), az ezoterikus Gottfriedet (Bruno Ganz), a leszbikus párt, Jinnyt (Emily Mortimer) és Marthát (Cherry Jones), az elegáns zakója alatt pisztolyt rejtegető Tomot (Cillian Murphy), és természetesen az őt állandóan támogató férje, Bill (Timothy Spall) sem hiányozhat. A társaság figyelme azonban hamarosan egészen más dolgokra terelődik, ahogy a jelenlevők újabb és újabb nagy bejelentésekkel állnak elő.

  Sally Potter legújabb rendezésében egy olyan kamaradarabot mutat be nekünk, ami akár a West End egyik színpadán is megelevenedhetne. Hőseit egy elegáns polgári lakás falai közé tereli, ahol ugyan egy kis időre el lehet menekülni a többiektől a kertbe, a fürdőszobába, vagy a konyhába, de a nappaliban történő fő eseményekből senki sem tudja magát kivonni hosszabb ideig. Már rögtön az első jelenet megmutatja, hogy a teljesen átlagosnak ígérkező összejövetel hova fog kifutni: Janet idegesen pisztolyt fog az egyik meghívottra, amikor ajtót nyit. Ehhez persze egy hosszabb folyamat és számos váratlan titok vezet. A fordulatos forgatókönyv tele van groteszk szituációkkal és kiváló poénokkal. A befejezésnél viszont felesleges volt még egy utolsó csavart bevetni, mert így gyakorlatilag egyetlen kevésbé ütős gegre hegyezték ki az egész történet. Sokkal nagyobb lett volna a csattanó egy hasonlóan nyitott utolsó jelenettel, ahol Janet nem szólal meg.

  A legnagyobb erőssége a filmnek a kiváló színészgárda. Bruno Ganz élvezi, hogy egy lazább szerepet kapott, Timothy Spall is előadhat egy hosszú, drámai nagyjelenetet, míg Kristin Scott Thomas a szemünk láttára omlik össze egy óra alatt. A két legerősebb alakítást Cillian Murphy és Patricia Clarkson nyújtja: Murphy parádézik a folyamatosan izzadó, ideges, sértett férfiként, míg Clarkson minden egyes cinikus megjegyzése aranyat ér, melyeket rezzenéstelen arccal ad elő. Mellettük Emily Mortimer és Cherry Jones viszont egy kissé háttérbe szorulnak.

  A vendégek egy fordulatos, remek humorú, kiváló színészekkel telezsúfolt kamaradarab, ami ugyan a kelleténél eggyel több csavart tartogat, de így is rendkívül élvezetes.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon