MENÜ
 • Filmkritika: A Vaslady

  Az Angyalok Amerikában című sorozatban volt egy jelenet, ahol egy idős rabbi gyászbeszédet tartott. Csak percekkel később esett le, hogy az a férfi valójában az elmaszkírozott Meryl Streep, aki olyan elementáris erővel játszott, hogy az azon nyomban elvarázsolt. Streep legújabb filmjében is egy maszk mögé bújik elváltoztatott hangon, de a maszkot ezúttal az egyik legellentmondásosabb brit politikusról, Margaret Thatcherről mintázták.

  Thatcher a mai napig megosztja a közvéleményt: rengetegen gyűlölik őt, mégis ő lakott a 20. században a legtovább a Downing Street 10.-ben. Meghatározó és tekintélyt parancsoló politikus volt, aki a végsőkig ragaszkodott álláspontjaihoz, mely végül a bukását is okozta. Az emberek mindig is kíváncsiak voltak, hogy vajon milyen lehet egy-egy vezető a magánéletben. Vajon ott is olyan erősek és magabiztosak, mint amit a médián keresztül nekünk mutatnak, vagy a zárt ajtók mögött teljesen másként viselkednek, és hosszasan hezitálnak a döntéseik meghozatala előtt. Pár éve hatalmas sikert aratott Nagy-Britannia legismertebb nőjének az eddig láthatatlan oldalát megmutató A királynő, és most eljött az idő, hogy megfilmesítsék a szigetország talán második leghíresebb asszonyának életét is.

  Ami az előzetesből nem derül ki, az az, hogy ez nem egy tipikus életrajzi film, ahol időrendben bemutatják egy jelentős személy életét fiatalkorától kezdve karrierje indulásán át, sikereivel és esetleges bukásával. A bevezető képsorokban a nyolcvanas éveiben járó Tatchert látjuk, akiről az előbb említett rabbi jutott rögtön az eszembe, illetve az, hogy ezt nem hiszem el, Meryl Streep megint megcsinálja a maszkos trükköt, és most is zseniális. Csak arról nem szólt senki, hogy a film felén keresztül az idős Thatchert fogjuk látni, aki démonaival és a gyásszal küzd, miközben visszaemlékezik élete legfontosabb momentumaira. Érdekes döntés volt ez a koncepció, mindenestre működik. Egyrészt megadja a szubjektivitást: mindent Thatcher szemén keresztül látunk, így nem kell megválaszolni a miérteket, és nem is fontos feltétlenül a történelmi hűségre törekedniük, hiszen mégiscsak egy idős, szenilis ember emlékeit látjuk. A másik meglepő húzás, hogy a karrier mellett legalább akkora jelentőséget kap a magánélet, a család bemutatása is, amely a sokak által szörnyetegnek titulált Thatcher emberi oldalát mutatja meg, egy sírig tartó szerelmen keresztül.

  A rendezés nem a legerősebb: de talán nem is várhatunk tökéletest a Mamma Mia! rendezőnőjétől. Néhol rendkívül kreatív képekkel játszik: mint például a Parlamentben a sok férfi között kitűnő kék ruhás nő felülről fényképezve, néhol viszont nem értjük, hogy mi is van: mint például a tévé képernyőjéből kilépő kisfiúnál. A forgatókönyv okos, de néhol csak említés szintjén mutat csak be olyan dolgokat, amikbe akár mélyebben is beleáshatna. Ez nem feltétlenül hiba, Abi Morgannak még a humort is sikerül a filmbe csempésznie, de azért nem tökéletes. Talán majd A szégyentelen forgatókönyve már az lesz. A frizurák és a smink viszont csillagos ötös, nem véletlen az Oscar-jelölés ebben a kategóriában.

  A másik jelölés sem az, amit természetesen Meryl Streep kapott, begyűjtve ezzel tizenhetedik nominációját az arany szobrocskára. Szokás szerint lenyűgöző a játéka: teljes mértékben átlényegül Thatcherré, a beszédstílusától kezdve a gesztusain át tökéletesen hitelesen portrét nyújt a Vasladyről, és ezáltal kiemeli ezt a filmet a közepesen jó kategóriából. Illetve megkapjuk a választ arra, hogy valószínűleg még sokáig fogjuk élvezni a játékát, hiszen nyolcvan évesen is elragadó lesz a filmvásznon. Nem szabad azonban megfeledkeznünk néhány kimagasló mellékszereplőről sem. Elsőként a Denist alakító Jim Broadbent kell megdicsérni, aki humoros természetével és játékával árnyalja Margaret karakterét. Nem csak az idős Thatcherék szerepére sikerült megtalálni a tökéletes színészeket: a fiatal Margaretként tündököl a vásznon Alexandra Roach. A legemlékezetesebb alakítást Streep mellett azonban Harry Lloyd nyújtja a fiatal Denisként, aki a Trónok harcából talán már sokaknak ismerős lehet Viserys Targaryenként. Ennek a srácnak van valami az arcában, ami megbabonáz, még akkor is, ha egy nagy, vastag keretes szemüveg mögé van rejtve. Érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.
  A filmmel kapcsolatban továbbra is az fogja még pár hétig lázban tartani az embereket, hogy vajon sikerül-e végre megszerezni Meryl Streepnek a harmadik Oscarját. Hasonlóan kemény küzdelem vár rá, mint Thatcherre, csak neki nem a férfiakat, hanem négy remek színésznőt kell ehhez legyőznie.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon