MENÜ
 • Filmkritika: A vadászat

  Két éve a Michael, tavaly A vadászat pedofil témája tette próbára a kritikusokat Cannes-ban. Bár A vadászatban igazából nem is történik meg az aktus, mégis sokkal felkavaróbb, mint a ténylegesen pedofil kapcsolatról szóló Michael.

  Lucas (Mads Mikkelsen) egy óvodában dolgozik. Legjobb barátjának, Theónak a kislánya, Klara beleszeret a férfibe, de Lucas elmagyarázza neki, hogy inkább valamelyik óvodás csoporttársa iránt kellene érdeklődnie. A sértődött Klarar egy a bátyjától, és annak egyik barátjától hallott mondatot mond el az igazgatónőnek, aki ezek után megrontás gyanújával indíttat eljárást Lucas ellen. Az ártatlan férfit kirúgják a munkahelyéről, a rendőrség nyomozni kezd, és az egész város kiközösíti őt.

  A Dogma mozgalom egyik elindítójának, Thomas Vinterbergnek legújabb filmje alatt a néző végig kellemetlenül érzi magát. De nem azért, mert vannak olyan emberek a világon, akik kisgyerekeket rontanak meg, hanem azért, hogy mennyire ostoba is tud lenni egy közösség, és milyen felháborítóan tudnak viselkedni, ha valaki valamivel meggyanúsítja az egyik tagot. Mert náluk valaki már akkor bűnössé válik, ha megvádolják, az ártatlanság vélelme smafu, sőt, még az sem jelent semmit, ha a rendőrség is arra a következtetésre jut, hogy az illető nem bűnös.

  Az Európai Filmdíjat nyert forgatókönyv számos momentumánál az ember a fejét rázza, hogy nem hiszi el, hogy ez megtörténhet. Az igazgatónőt legszívesebben felpofoznánk, aki abból a tézisből indul ki, hogy egy kisgyerek sosem hazudik, főleg nem ilyen ügyben, és miközben elterjeszti a hírt az egész városban, Lucas gyanúsítottból hirtelen bűnössé válik. Szerinte már több gyermeket is megrontott, mindezt arra alapozva, hogy a molesztálás tünetei a rossz álmok és a fejfájás, amire több gyerek is panaszkodott, mikor rákérdeztek ezekre a szüleik. Ezek nyilván a fajtalankodás egyértelmű jelei, melyek semmi más miatt nem alakulhatnak ki. A legrosszabb talán az, amikor maga az anyuka magyarázza be a már mindent tagadó kislánynak, hogy a rossz dolgokat kizárja az agya, ezért nem emlékszik már az egészre, de ettől függetlenül ez igenis megtörtént vele.

  Lucas pedig csak tűr és tűr, zseniális a templomi jelenet, vagy éppen az, amikor bevásárolni indul a boltba. A fanyar dán humor ezekben a feszült helyzetekben is jelen van, hiszen az éjféli misén pont az igazgatónő által vezetett óvodai kórus lép fel, a boltban pedig, miután alaposan elverték Lucast, ő még csak azért is visszamegy, és követeli vissza a kosarát. Mégis közben a kést forgatják meg bennünk, ahogy akkor is elborzadunk, amikor megpillantjuk a Lucas háza előtt hagyott csomagot, rádöbbenve, hogy az valójában mit is rejthet. A film végén még egy kicsit ránk is ijesztenek, hogy túl idilli lesz a befejezés, de aztán a zárásban kapunk még egy olyan jelenetet, amiből megtudjuk, hogy ez a vadászat egy életre fog szólni.

  Mads Mikkelsen Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, és valóban lehengerlő a teljesítménye. Teljesen azonosulni tudunk vele, megszánjuk, ahogy összeverve elbotorkál az éjféli misére, és összeszorul a szívünk, amikor eltemeti a kutyáját. Klaraként Anna Wedderkopp tökéletes partnere Mikkelsennek, aki tündéri pofijával, szőke hajával maga az ártatlanság, akiről tényleg azt gondolnánk, hogy sosem hazudna. Feltéve ha nem emlékeznénk vissza a saját gyerekkorunkra, vagy filmélmények terén a Vágy és vezeklésre.

  A vadászat a skandináv filmipar egy újabb gyöngyszeme, amely alatt azért a néző mégsem érzi magát jól a moziban, és utána egy darabig nagyon dühös lesz az emberi butaság határtalanságára. Mégis elgondolkodik azon, hogy mit gondolt volna, ha ő is ott lett volna ebben a közösségben, és hogyan viselkedett volna, hogyha nem mindent tudó megfigyelőként szemléli az eseményeket. A választól pedig talán majd kirázza még a hideg is.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon