MENÜ
 • Filmkritika: A tanítónő

  A tehetség megszállottja.

  A kétgyerekes családanya, Lisa (Maggie Gyllenhaal) tanítónőként dolgozik. Hetente egy este részt vesz egy felnőtteknek szóló versíró kurzuson, de a költeményei sosem fogják meg igazán sem a csoportba járó társait, sem a tanárát (Gael García Bernal). Az osztálytermében egyik délután egy váratlan eseménynek lesz fültanúja: az egyik fiatal tanítványa, Jimmy (Parker Sevak) fel-alá járkálva egy egészen különleges, korát meghaladó, saját költeményt szaval el. Mivel a kisfiú még nem tud írni, Lisa úgy érzi, hogy a megfelelő támogatás nélkül a fiú gyönyörű versei elvesznek. Lisa így mindent elkövet, hogy Jimmy verseit valaki lejegyezze a megszületésük pillanatában.

  Sara Colangelo az izraeli Nadav Lapid 2014-es filmjéből készített remake-et, melyben a Whiplash-ez hasonlóan egy tehetséges diák és egy tanár viszonyát mutatja meg, ahol a tanár határokat lép át, hogy kihozza tanítványából a maximumot. Ezúttal azonban a tanár szemszögéből látjuk a helyzetet, és sokkal több magyarázatot kapunk arra, hogy mit miért csinál. Lisa egyrészt csodálja Jimmy tehetségét, és úgy érzi, hogy a fiú nem kap elég figyelmet az iskolán kívül, és ha senki nem jegyzi le a rendkívül tehetséges, de írni éppen csak most tanuló fiú verseit, az óriási veszteség lenne mindenki számára. A délutáni pihenőidőben folyamatosan felkelti a kisfiút, hogy a költészetről beszéljen neki, majd megadja a számát, és arra kéri Jimmy-t, hogy bármikor hívja fel, amikor van egy verse, hogy megossza vele. Később lecserélteti a fiú babysitterét, és ő kezd el rá a tanítási idő után vigyázni, majd egy egészen drasztikus lépésre szánja el magát.

  A másik oldalon azonban nagyon érdekes az a fajta irigység, ami a tehetséggondozás mellett Lisánál megjelenik Maggie Gyllenhaal kiváló alakításában. A lánya is azzal szúr neki oda egy vita közben, amikor Lisa leteremti, amiért tanulás helyett a barátaival lazít, hogy csak irigy rá, mert neki nem kell úgy hajtania a jó jegyekért, mint Lisának az ő korában. A legjobban viszont talán az bántja meg, amikor Jimmy bevallja neki, hogy a lány, akihez egy szerelmes verset írt, nem ő, hanem a másik, fiatalabb tanítónője. Lisa egy intelligens nő, aki számára rendkívül fontos a művészet, de hiába is szeretné, nem kiemelkedően tehetséges, csak átlagos. Az elismerés érdekében Jimmy verseit az esti kurzusokon a sajátjaiként állítja be, mellyel felhívja magára a tanára figyelmét, és a társai elismerését is, amikor azonban újra egy saját versét olvassa fel, már nem kapja meg ugyanazt a reakciót, amire vágyik. A forgatókönyv fokozatosan építkezik, és a végére egészen izgalmassá válik, hogy aztán Jimmy utolsó mondataival egy mély gyomrost vigyen be a nézőknek.

  A tanítónő egy visszafogottsága ellenére is rendkívül lebilincselő film, melyben érdekfeszítően jelenik meg egyszerre egy átlagos tanártól a tehetség iránti rajongás és irigység.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon