MENÜ
 • Filmkritika: A sötét lovag- Felemelkedés

  Rajongók hada várta, hogy Christopher Nolan elkészüljön a kultikus Batman-trilógia befejező darabjával, A sötét lovag- Felemelkedéssel.

  Nyolc évvel járunk A sötét lovag története után. Gothamben lassan a rendőröknek már nincs más dolguk, csak hogy fánkot egyenek, mivel a Lex Dentnek köszönhetően a város bűnözői rács mögött ülnek. Ezalatt a város lakói a kitaszított Batmant sem látták, hiszen Bruce Wayne (Christian Bale) azóta is kastélyában él remeteként, és gyászolja halott szerelmét, Rachelt. Akad azonban egy bűnöző, aki a várost ismét le akarja rombolni, ez pedig nem más, mint a maszkos izompacsirta, Bane (Tom Hardy), aki blokád alá veszi Gothamet, és élesít egy tömegpusztító bombát is, miközben arra kényszeríti az ismét harcba szálló Batmant, hogy egy börtön mélyéről nézze végig szeretett városa pusztulását. Így ha Wayne-nek nem sikerül felülkerekedni testi és szellemi korlátain, akkor Bane véghezviszi azt, ami a trilógia első részében Ra’s Al Ghul küldetése volt, vagyis porig rombolja Gotham városát lakóival együtt.

  Christopher Nolant az intelligens blockbusterek rendezőjének kiáltották ki, miután sötétebb tónust adott a feltámasztott Batmen filmeknek, és megalkotta az Eredetet.  Mindenki tűkön ült, hogy hogyan zárja le sikersorozatát, főleg miután olyan magasra tette a lécet A sötét lovaggal. És habár Nolannek nem mindenki szerint sikerült megugrani ezt a bizonyos magasságot, de mindenképp méltó zárást sikerült készítenie a köpenyes szuperhősnek. A látvány és a hangok ezúttal is lélegzetelállítóak, ezért érdemes IMAX 2Dre váltani jegyet a maximális élmény érdekében, főleg olyan jelenetek kedvéért, mint például a focimeccs kezdőrúgása. A forgatókönyv ismét remek és fordulatos, még ha néhol kiszámítható is (például azzal kapcsolatban, hogy ki Ra’s Al Ghul gyermeke), és Nolan továbbra is elég tökös ahhoz, hogy bármikor bármelyik főhősét képes legyen nyugodt szívvel hosszabb/rövidebb időre megölni.

  A film legnagyobb erénye a remek akciójelenetek mellett továbbra is a humor. Ezt már megszokhattuk az előző filmekben a Wayne-Fox és Wayne-Alfred párostól, akik most sem hagynak minket cserben parádés fricskáikkal. Ezúttal azonban behoztak egy újabb remek karaktert is, Selinát (Anne Hathaway), aki kimondatlanul a Macskanő, és aki sziporkázó párost alkot Wayne-nel. Kissé féltem, amikor megtudtam, hogy Hathaway kapta ezt a szerepet, de kellemesen csalódtam benne, mivel ő hozza a film legjobb alakítását. Persze ehhez asszisztálnia kell Bale-nek is, a nyakláncos jelenet eleve lehengerlő, de Hathaway kisugárzása Bale nélkül is végig lélegzetelállító, akkor is, amikor úrinőként próbál viselkedni civilben, és akkor is, amikor magára ölti a latex ruhát és tűsarkúban gyűr le mindenkit. Imádni való, amikor először ül rá a bat-podra, vagy amikor beül az iszonyú cool Batbe.

  A legnehezebb feladata talán Tom Hardynak volt, hiszen egy olyan főgonosz helyét kellett átvennie, mint Heath Ledger Jokerje. Ezt az űrt pedig igazán nehéz betölteni, főleg ha egy hannibálos szájkosárszerűséggel takarják el arca nagy részét, ezzel jelentősen lekorlátozva az arcjátékát. Nem is kapunk tőle olyan emlékezetes jeleneteket, mint amikor Joker nővérruhában kisétál a kórházból, mégis jelenléte félelmet kelt, és tekintélyt parancsol a film során. Az új szereplők közül Joseph Gordon-Levitt is rendkívül szerethető rendőrként, a legérdekesebbé azonban akkor válik a karaktere, amikor megtudjuk a középső nevét, és számomra ez a film lezárásának legnagyobb csattanója, habár emellett azért van még néhány másik is.

  Egyedül Marion Cotillard játéka tűnik kissé szürkének, akihez pedig annyira ragaszkodott Nolan, hogy még a fogatást is átütemezték a szülése miatt. Bale továbbra is remek Batman, és nemcsak akkor iszonyú emberi, amikor sétapálcával biceg be orvosi röntgenre, hanem akkor is, amikor a denveri tragédia áldozataihoz látogatott el a kórházba. Morgan Freeman sajnos egy kissé most mellőzve van, de kárpótlásként többet kapunk Michael Caine-ből, akinek egy sokkal érzelmesebb oldalát is megismerjük.

  Valószínűleg számos rajongó csalódottan fog felállni a székéből, de nem azért, mert rossz filmet láttak, hanem azért, mert tudják, hogy nem lesz folytatás. Talán egyszer majd egy Batmanhez közel álló karakterrel ismét visszatér Nolan…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon