MENÜ
 • Filmkritika: A nyár királyai

  Jordan Vogt-Roberts Sundance-t is megjárt első nagyjátékfilmje az év egyik legszívmelengetőbb alkotása három srác kamaszkorának legszebb nyaráról.

  Joe (Nick Robinson) és Patrick (Gabriel Basso) gyerekkoruk óta elválaszthatatlan barátok. Ők is élik a kamaszok mindennapi életét, szívnak a suliban, otthon pedig a szüleikkel konfrontálódnak folyamatosan. Joe apja, Frank (Nick Offerman) még mindig nem tudta teljesen feldolgozni felesége elvesztését. Patricket szülei féltő gondoskodással nevelik, és úgy kezelik, mintha még mindig kisgyerek lenne. A két barát így a nyári szünetben az otthoni környezet elől elmenekülve elindul az erdőbe, ahol könyvtári könyvekből ellesve építenek fel egy kunyhót, és megpróbálnak a maguk erejéből boldogulni. A nagy kalandhoz csatlakozik hozzájuk egy fura srác, Biaggio (Moises Arias) is, az idilli szülőmentes életbe viszont bonyodalmakat hoz egy szőke lány felbukkanása.

  20131104_anyár2

  Gyerekkorunkban valószínűleg mindannyian eljátszottunk a gondolattal, mikor mérgesek voltunk a szüleinkre, hogy összepakoljuk a kedvenc holmijainkat, és elindulunk világgá. Néhányan talán még bunkereket is építettünk a barátainkkal a kert végébe, ahová a szülőknek tilos volt belépni. A nyár királyai azt mutatja meg, hogy mi lett volna, ha tényleg elszökünk otthonról, és a magunk urai próbálunk lenni. Chris Galletta azonban hőseinek nem gyereket választott, hanem kamasz fiúkat, akik valóban végre is tudják vinni ezt az elhatározást, és képesek egy darabig egyedül is boldogulni a vadonban. Így egy vérbeli coming of age történet kapunk barátságról, az első szerelemről, illetve a felnőtté és férfivá válásról, igazi feel good hangulatban.

  20131104_anyár4

  Könnyen hangozhatna ez úgy, mint egy átlagos ifjúsági film, de A nyár királyai sokkal több annál. Egy vérbeli amerikai indie film, sajátos látásmóddal, remek humorral és kiváló zeneválasztással. Az MGMT  The Youth című száma hátborzongató telitalálat a fiúk életérzéseinek lefestéséhez. Mi pedig irigykedve nézzük azt, ahogyan gondtalanul söröznek, és hogy mennyire szabadnak is érzik magukat. Ross Riege operatőri munkája szemet gyönyörködtető, elképesztő természeti képeket kapunk kreatív beállításokból mutatva, amelyeket a lassított felvételeknek köszönhetően még jobban ki tudunk élvezni. Az egyik legzseniálisabb jelenet pedig az, amikor a fiúk egy csövet püfölnek ritmusra, miközben Biaggio az ütemre egy sajátos táncot jár.  A film humora bájos, a legtöbbet a kissé őrült Biaggión tudunk nevetni. Hiába szól a film mai kamaszokról, szerencsére a technika vívmányaitól a fiúk megszabadulnak, így pedig bármilyen korosztályú nézőnek könnyebb velük azonosulni, nosztalgiázni a kalandjaik során.

  20131104_anyár3

  Biaggio és Joe karaktere telitalálat, akárcsak Franké, Patrick viszont egy kissé szürke, és bármennyire is szeretjük Megan Mullalyt, Patrick szüleitől még mi is a falra tudnánk mászni. A történet tökéletes, szívbemarkoló az éjszaka, amikor Joe szembesül azzal, hogy a szeretett lány nem őt választja. Okosan felépített a forgatókönyv, így a kezdetleges szakállal együtt a feszültség is folyamatosan nő a fiúk között. Egyedül a kígyós rész volt már egy kissé túlzás, de az azt követő lezárás ezért is kárpótol minket. A szereplők leginkább sorozatokból lehetnek számunkra ismerősek. Nick Robinson már ilyen fiatalon is tökéletesen el tud vinni a hátán egy filmet, míg Nick Offerman is remekel egy tőle szokatlan szerepben. A pálmát azonban egyértelműen Moises Arias viszi el, aki egyszerre félelmetes és imádnivaló. Úgy tűnik a Hannah Montanában még olyan gyerekek is felbukkantak, akik tényleg tudnak színészkedni.

  A nyár királyai a Holdfény királyság kamasz változata, ami a szerelem mellett a barátság próbatételeiről is mesél. Egy igazi indie gyöngyszem.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon