MENÜ
 • Filmkritika: A messzi dél vadjai

  Az utóbbi években mindig volt egy független film, amelyre hatalmas figyelem irányult az Oscar-díj kapcsán. Idén ez a film A messzi dél vadjai.

  A hatéves Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) az apukájával, Winkkel (Dwight Henry) él a civilizált világtól egy gáttal elválasztott Teknőben. Egy napon azonban eljön egy hatalmas vihar, ami elönti a Teknőt, és a víz lassan elpusztít minden élőlényt. Hushpuppynak pedig nem csak a Teknőt kell megmentenie, hanem beteg apukáját is.

  A rendezésért és forgatókönyvírásért is Oscarra jelölt Benh Zeitlin bemutatkozó nagyjátékfilmje nagy utat járt be, és rengetegen a szívükbe zárták. Elég sok műfaj keveredett benne össze (mese, dráma, szociográfiai dokumentumfilm, katasztrófafilm, környezetvédelmi film), és ez sokaknak megfeküdheti a gyomrát. Nem egyszerű ennek az elragadó kislánynak a rácsodálkozó tekintetén keresztül nézni ezt a fantázia teremtményeivel átszőtt világot.

  A fantáziára pedig szükség is van egy olyan helyen, ahol az emberek bádogdarabokból összeeszkábált házikókban élnek, amik tele vannak kacatokkal, minden mocskos, és szinte mi is érezzük a szereplők izzadtságszagát. Nem könnyű azonosulnunk ezzel a világgal, nem értjük, hogy az ott lakók miért nem akarják elhagyni házaikat a katasztrófa után. Másrészt a Katrina hurrikán pusztításának fényében érthető, hogy miért is lehetett ez olyan nagy hatással az amerikai nézőkre, akik közül sokan tapasztalhatták meg mit jelent, ha az otthonaikat elpusztítja a nagy eső.

  A forgatókönyv ötletes, sok helyen varázslatos, mégsem okoz olyan nagy katarzist, mint amit a film körüli felhajtás alapján várnánk. A forgatókönyv helyett sokkal kiemelkedőbb Zeitlin másik filmhez kapcsolódó munkája, a filmzene, amit Dan Romerrel együtt szerzett. A harsonákkal teli csodás végefőcím motívuma többször is felbukkan a film folyamán, majd a stáblista felbukkanása alatt végre teljes egészében is meghallgathatjuk.

  Az egész filmet egy kislánynak kell a hátán elvinnie, és Quvenhané Wallis kilenc évesen ezért a teljesítményéért megérdemelten lett a legfiatalabb színésznő, akit Oscarra jelöltek. Mindenre képes rácsodálkozni, hihetetlenül természetes, durcásan is imádnivaló. Meg kell zabálni, ahogy minden élőlénynek meghallgatja a szívverését, és nem lehet nem elérzékenyülni, amikor az anyukája keresésére indul. Mellette Dwight Henry teljesítménye előtt is jár a főhajtás, aki a való életben egy pékségben dolgozik, és sosem színészkedett korábban. A karakterével viszont nem könnyű azonosulnunk, valószínűleg a legtöbbünk nem egy részeges, gyakran üvöltöző apát képzelt el ebbe a filmbe.

  A messzi dél vadjai egy igazán megkapó történet. Az egyetlen problémája, hogy a filmet körülvevő hatalmas hype miatt sokan talán túl nagy elvárásokkal ülnek be rá, így egy kicsit csalódni fognak, főleg ha egy olyan történet képzelnek el, mint az Ahol a vadak várnak. De pár nappal később már mégiscsak egy kis csodának fogják tartani ezt a filmet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon