MENÜ
 • Filmkritika: A kíméletlen

  A thai börtönök, a drogelvonás és a boksz brutalitása.

  Billy Moore (Joe Cole) drogfüggő bokszolót Thaiföld egyik legkeményebb börtönébe zárják. Miközben elvonási tünetektől szenved, nyelvtudás hiányában próbálja megismerni a börtön íratlan szabályait és harcol a túlélésért. Amikor megtudja, hogy a börtönben lehetőség van bokszedzésekre, mindent elkövet azért, hogy bekerüljön a csapatba.

  Jean-Stéphane Sauvaire az afrikai gyerekkatonákról szóló bemutatkozó nagyjátékfilmje után újra egy kemény témát választott, és a legendásan kemény thai börtönökbe kalauzol minket, ahol az elítéltek egy cellában, szorosan egymás mellett alszanak a földön, és rezzenéstelen arccal veszik tudomásul, ha valamelyik társukat reggel hullazsákban viszik el. Sauvaire nem szemérmeskedik és brutálisabbnál brutálisabb képsorokat használ. Moore-nak az első éjszakáján egy kést szegeznek a nyakához, és arra kényszerítik, hogy csendben nézze végig, ahogy a cella hierarchiájának legfelső fokán állók csoportosan megerőszakolják az egyik társukat, aki másnapra felakasztja magát. Moore bárkit képes péppé verni, hogy egy kis anyaghoz jusson, a bokszmeccseken folyik a vér, de azt is végig kell néznünk, ahogy az egyik AIDS-es cellatársa vérével teli fecskendővel fenyegeti meg egy nagyobb társaság. Eleinte nehéz a főhőssel azonosulni, amit később sokban segít az, hogy Moore rabtársainak thai dialógusait nem feliratozzák, így ugyanúgy magunkra vagyunk utalva a környezete megértésben, mint Billy.

  Moore számára a boksz jelenti a halvány reményt a börtönben. Ezzel egy olyan csoport részesévé válhat, ami egy kicsivel jobb körülmények között tölti a büntetését. Természetesen ára van annak, hogy valaki bekerüljön a börtön bokszolói közé, és itt nemcsak az a néhány doboz cigi számít, amit az edzőnek kell adni, hogy részt vehess a trainingeken. Moore belső szervei már olyan mértékben roncsolódtak a boksz és a droghasználat miatt, hogy elég egy rossz ütés, és sosem kel fel többé a ringben. Ettől válik igazán megrázóvá Moore igaz története, hiszen milyen jövőképpel is rendelkezhet egy börtönviselt srác, aki csak a bokszoláshoz ért, amivel az életét teszi kockára, akárhányszor a szorítók közé lép. A Moore-t alakító Joe Cole egy egészen elképesztő átalakuláson ment keresztül a szerep kedvéért, ha azt vesszük alapul, ahogy pár évvel korábban a Skins-ben cingár ficsúrként felbukkant. Néhány okos szerepválasztással könnyen Tom Hardy nyomdokaiba léphet. A rabtársait pedig olyan férfiak alakítják, akik mindannyian megjárták a thai börtönöket.

  Ha A kíméletlen nem is tud ko-val szolgálni, azért egy fájdalmas mélyütés érzésével támolyog ki róla a néző.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon