MENÜ
 • Filmkritika: A kezelés

  Középkorú, humoros, intelligens, béna férfi elvesztené szüzességét...

  A harmincnyolc éves Mark (John Hawkes) gyermekbénulás miatt napjai nagy részét egy vastüdőben kénytelen leélni. Mégis tele van élettel, lediplomázott és verseket ír. Testét nyaktól lefelé képtelen megmozdítani, a sors furcsa fintoraként erekcióra mégis képes. Egy kutatás folyamán fogyatékos emberekkel beszélget a szexuális életükről, és rá kell döbbennie, hogy a szex legtöbbjüknél egy természetes dolog. Felkeres így egy szexterapeutát, Cherylt (Helen Hunt), hogy végre ő is megtapasztalja, milyen érzés egy nővel szeretkezni. A kezelések során közösen jutnak egyre előrébb, győzik le az előttük álló akadályokat, és lesznek egymásra egyre nagyobb hatással.

  A messzi dél vadjai mellett Ben Lewin alkotása lett az a független film, amely a Sundance Filmfesztivált követően meghódította a világot. Nem is véletlenül vált ilyen sikeressé. Nehéz dolog fogyatékos emberekről filmet készíteni, hiszen a végeredmény könnyen túl érzelgőssé válhat, és leginkább szánalmat érzünk a főhős felé. Ez A kezelésre szerencsére cseppet sem igaz, és sikerült végig a jó ízlés határán belül maradni. Ez leginkább az abszurd, sokszor önironikus humornak köszönhető. Hiszen a vallásos Mark Istenhez is úgy viszonyul, hogy minden bizonnyal őt is a saját képére teremtette. Marknak remek a humorérzéke, nem veszi se magát, se a környezetét túl komolyan.

  Mark a szexszel kapcsolatos aggályait és kérdéseit egy pappal (William H. Macy) osztja meg, legtöbbször az Úr házában. Szerencsére a tiszteletes elég laza, és áldását adja a házasságon kívüli nemi életre ebben a kivételes esetben. A tiszteletes később már lezser, hétköznapi viseletben ugrik át sörözni Markhoz, ami után még rá is gyújt. Egyszerűen zseniális karakter. A forgatókönyvet az élet írta, megtörtént esetet dolgoz fel a film, így a végső jelenetnél elnézhető a túlzott elérzékenyülés, és mi is annyira megszerettük már Markot, hogy nekünk is nehéz visszatartani a könnyeinket.

  Az egyetlen kissé érdektelen rész Cheryl magánélete. Érthető, hogy a rendező be akarja mutatni, hogy milyen is lehet annak a férjes nőnek a családi élete, aki szexterapeutaként dolgozik. Mégis izgalmasabb lett volna, ha ezt a részt inkább a nézők fantáziájára bízzák, mivel Cheryl sem beszélt erről szívesen a kezelések során. Az utolsó két találkozójuk viszont mestermunka. Párhuzamosan látjuk, ahogy Mark végre révbe ér, és arra az elhatározásra jutnak Cheryllel, hogy a hátramaradó alkalmakat már nem használják ki, mivel mindketten félnek attól, hogy már túl sokat fognak egymásnak jelenteni. Közben a recepciónál várakozó ápolónőt (Moon Bloodgood) fűzi a recepciós, aki kezdetben elég hitetlenül áll szembe azzal a helyzettel, ami a motelszobában történik. Az elválás drámaiságát ügyesen oldják fel egy harmadik nővel, akire ismét nagy hatással lesz Mark, a végén pedig a sok nevetés után megforgatják a kést is a szívünkben.

  A remek karaktereket kiváló színészek jelenítik meg. John Hawkes egy hihetetlenül kényelmetlen testhelyzetben játssza végig a filmet, és iszonyú szimpatikus hőssé válik közben. Cheryl megformálásáért Oscarra jelölt Helen Hunt ötvenévesen is simán ledobja a ruháit, és végre megtalálta őt egy jó szerep a Lesz ez még így se! után. Amikor az utolsó kezelést követően utána viszik a pénzt tartalmazó borítékot, ő pedig nem tudja tovább elfojtani az érzelmeit, azzal teljesen elvarázsol minket. William H. Macy az egyik legjobb figura a filmben, aki kezdetben meghökkenve hallgatja Mark tervét, majd igazi baráttá válik. Mellettük mindenképp ki kell emelni Moon Bloodgoodot is, aki eleinte nem tudja hogyan viszonyuljon Markhoz, a végére viszont az egyik legszerethetőbb karakterré válik.

  A kezelés egy rendkívül okos dramedy, amely közben nem elsősorban a szomorúság miatt folynak az ember könnyei. Felemelő és szívet melengető.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon