MENÜ
 • Filmkritika: A kertész titka

  Ne nevess a magyar címen addig, amíg nem tudod biztosan, hogy miért is adta azt a forgalmazó.

  Unn Tove (Tuva Novotny) az esküvője napján egy újszülött csecsemőt talál a lakodalom helyszínéül szolgáló hotel mosdójában. Az elhagyott lány, Rosemari (Ruby Dagnall) tizenhat évvel később becsönget Unn ajtaján, mert azt hiszi, hogy ő az igazi édesanyja. Unn elmondja neki az első találkozásuk történetét, majd elhatározza, hogy a televíziós műsora keretein belül segít megtalálni a lány a szüleit.

  A kertész titka nagyszerű felütéssel indul. Unn egy boldogtalan menyasszony, aki nem ahhoz a férfihoz megy hozzá, akit valójában szeret. Végignézzük, ahogy kényelmetlenül feszeng a saját esküvőjén, majd a mosdóba érve rögtön leveszi a gyűrűjét, ami bele is esik a lefolyóba. Ekkor lesz figyelmes a kisbaba sírásárára, akivel aztán a karjaiban besétál a násznép közé, mit sem törődve azzal, hogy a fehér ruhája csupa vér lett. A folytatás is érdekes: tizenhat évvel később a kamasz lány felkeresi Unnt, miközben kertésznek álcázza magát, aki egy iskolai feladat ajánlja fel a segítségét a kert körül. Unn házassága azóta már tönkrement, és a két kislánya épp az ex-férjnél tölti a hétvégét, így Unn és Rosemari együtt kezdik el kideríteni, hogy ki is hagyhatta ott az újszülöttet a hotel mosdójának a padlóján.

  A nyomok Dániába vezetnek, és ha ez egy vérbeli skandináv krimi lenne, akkor valószínűleg semmi okunk nem lenne a panaszra. A kertész titka azonban sajnos nem éri el azt a szintet, amit ebben a műfajban megszoktunk az északiaktól, annak ellenére, hogy fordulatokban és meglepetésekben nincs hiány. Ilyen például az, amikor rájövünk arra, hogy valójában miért is választotta a forgalmazó ezt a magyar címet (amikor az eredeti Rosemari cím megjelenik a vásznon alatta a magyar verzióval, önkéntelenül is elmosolyodik a néző). Ezek a csavarok viszont inkább kínosak, mint jók, és a film második fele teljes értetlenségbe torkollik. A színészeken nem múlott semmi, Tuva Novotny sokkal többet hoz ki a szerepéből, mint amit a forgatókönyv megenged, Ruby Dagnallban van valami izgalmas dac, és Laila Goody egyenesen fenomenális Unn barát- és kolléganőjeként, Hildeként.

  A legjobb sorok és pillanatok Hildének jutnak, inkább neki kellett volna kapnia egy önálló vígjátékot, mert a film forgatókönyvírója és rendezője, Sara Johnsen sokkal jobban érezte azt, hogy hogyan lehet vele megnevettetni a nézőket, mint izgalomban tartani Unn és Rosemari nyomozásával.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon