MENÜ
 • Filmkritika: A hobbit – Váratlan utazás

  Ezúttal Sara Stenley helyett Zsákos Bilbó keveredik egy váratlan utazásba, Peter Jackson pedig emlékeztet rá minket, miért is utáltuk annyira az orkokat.

  Hatvan évvel a Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, amikor Gandalf (Ian McKellen) Zsákos Bilbót (Martin Freeman) szemeli ki arra a feladatra, hogy csatlakozzon tizenhárom törphöz útitársnak, akik a Törp Királyságot, Erebort akarják visszaszerezni egy sárkánytól. Elindulnak hát egy hosszú és veszélyes úton a Magányos Hegy felé, ahonnan nem biztos, hogy élve vissza fog majd térni Bilbó a Megyébe. Út közben azonban teljesen megváltozik a sorsa, amikor egy barlang mélyén rábukkan egy aprócska gyűrűre…

  Peter Jackson rengeteg rajongó vágyát teljesítette azzal, hogy újra a képernyőre varázsolta Középfölde mesés világát. Habár én izgalmasnak tartottam volna azt is, ha tényleg Guillermo del Toro veszi kezébe a projectet, és álmodja vászonra talán kissé sötétebb tónusban történetet. De a túl sokáig húzódó előkészületek miatt ő végül kiszállt, Peter Jackson pedig mégis elvállalta a rendezést. Ekkor már tudni lehetett, hogy a jól megszokott, lélegzetelállító képi világ fog visszatérni, de ezzel együtt három órát kell majd a moziban töltenünk.

  A Tintinnél Jacksont a legnagyobb mesemondó jelzővel illették, ami lehet abban áll, hogy egy rövidke könyvet is több részben, rendkívül hosszú játékidőben tud csak elmesélni, és nem olyan, mint a nagymamám, aki a Nők Lapja egy oldalas meséiből is képes volt felolvasás közben bekezdéseket kihagyni. Ő inkább belefűz a történetbe, a Hobbitban eredetileg fel sem bukkanó szereplőket csempész bele, hogy jobban összekapcsolja a Gyűrűk Ura univerzumával. A könyv viszont nem elég nagy alapanyag egy grandiózus hosszúságú trilógiához. Az eleje rettentő unalmas, míg végre el nem indulnak a törpök a Megyéből. Utána már hamar elrepül a maradék játékidő, de akkor is feszesebbre kellett volna összehúzni a cselekményt, maximum két részbe sűrítve azt, kevésbé profitorientáltan.

  A törpök nagyjából egyformák, és ennyi idő alatt sem tudunk velük igazán azonosulni, nem ismerjük meg jobban a történetüket. Míg a Gyűrűk Ura első részének végén már kívülről fújtuk az összes szereplő nevét, voltak kedvenceink, és aggódva figyeltük, hogy mindenki megvan-e, addig innen a Hobbitból nagyon egy nevet se tudnék felidézni, összekapcsolni egy arccal, és Gandalf számolása kell ahhoz is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyikük sem maradt hátra egy veszélyhelyzetben. A film csúcspontja egyértelműen Bilbó és Gollam közös jelenete, Andy Serkis nyújtja messze a legjobb színészi alakítást, persze számítógép segítségével. A táj és az izgalmak mellett a zenére sem lehet szokás szerint panasz, Howard Shore ismét gyönyörű kísérőzenét komponált hozzá.

  Az új HFR 3D technológia (amely azt takarja, hogy a megszokott 24 képkocka helyett 48 képkocát látunk egy másodperc alatt) nekem sajnos egyáltalán nem jött be, a filmet a feléig számomra élvezhetetlenné tette. Olyan, mintha másfélszeres gyorsításban néznénk a filmet normál hangsávval. A mozgások így szerintem nagyon furcsává válnak, és sokkal jobban eltávolodnak a realitástól. Ezzel szemben a táj valóban lenyűgöző így is, főleg az eső és a vízesés látványa lélegzetelállító. De sokszor érezzük azt, hogy Jackson csak azért komponált bele bizonyos tárgyakat a képbe, mert jól mutatnak 3D-ben. Az sem volt jó ötlet, hogy egy olyan izgalmas jelenettel nyitottak, mint amikor a sárkány elfoglalja Erebort. A szemnek, ami még egyáltalán nem szokott hozzá a pergő képekhez, ez túl kapkodóssá vált, és olyan érzést keltett, mintha valami alacsony költségvetésű fantasyt néznénk a tévében. Én feleslegesnek tartom ezt az új technológiát, és inkább maradnék az IMAX 3D-nél.

  A fanatikus rajongók valószínűleg nem fognak csalódni a Hobbitban, de az egész olyan, mintha egyszer már láttuk volna. Egy hobbit elindul a megyéből pár apró kísérő társaságában: pipa. A csapat elmegy a tündékhez: pipa. Egy hegyben koboldok támadják meg őket: pipa. Egy hegy felé vándorolnak hosszasan egy gyűrűvel: pipa. Persze ez nem Jackson hibája, hiszen a könyvet nem ő írta. Folytatás jövőre, ugyanekkor.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon