MENÜ
 • Filmkritika: A hobbit – Smaug pusztasága

  Peter Jackson visszatér kedvenc színhelyére, Középföldére, és szerencsére sokkal több izgalmat tartogat számunkra A hobbit második részében,mint az elsőben.

  Bilbó (Martin Freeman), Gandalf (Ian McKellen), Tölgypajzsos Thorin (Richard Armitage) és a többi törp folytatja útját a Bakacsinerdőn át egy kis kitérővel a tündék börtönében Tóváros felé, ahonnan már tisztán látszódik végleges úti céljuk: a Magányos Hegy. Itt meg kell találniuk a bejáratot, hogy aztán Bilbó elcsenje a törpöket egyesítő Arkenkövet, lehetőleg úgy, hogy ne ébressze fel a kincseskamrában szunyókáló hatalmas sárkányt, Smaugot.

  20131215_ahobbit1

  A Váratlan utazást sok támadás érte egyszerűsége, és a dalolászó törpök miatt. Peter Jackson talán hallgatott a negatív véleményekre, és a második részben szerencsére már nincs egyetlen vidám dal sem a törpöktől a bányába menet. Ezzel együtt viszont elveszett A hobbit gyermeki varázsa is, hiszen az eredeti történet alapvetően egy mesekönyv. Peter Jackson és írótársai egy sokkal sötétebb tónust adtak hozzá az ébredező gonosszal, kibővítették azt, és felturbózták számos akciójelenettel. Ezzel lehet, hogy néhány A hobbit rajongónál kihúzták a gyufát, de a laikus néző sokkal jobban tudja élvezni a játékidőt, ami így az elejétől a végéig feszültséggel teli. Hiszen az orkok végig ott loholnak a törpök nyomában, a Magányos Hegyben pedig egy még nagyobb veszedelemmel, egy sárkánnyal kell szembenézniük és megküzdeniük. Útjukat félelmetes gyorsasággal teszik meg, miközben óriáspókokkal és orkokkal küzdenek, találós kérdések helyett olyan fegyverekkel a kezükben, amiket Tolkien sosem adott nekik.

  20131215_ahobbit2

  Peter Jackson jelentősen átírta az eredeti történetet. Kapzsiságnak tűnik az, hogy ezt a rövidke könyvet egy egyenként közel három órás trilógiában akarják megfilmesíteni. Ha jószívűek akarunk lenni, akkor mondjuk azt, hogy ezzel A Gyűrűk Ura és A hobbit rajongóinak kedveskednek, hogy még tovább élvezhessék Tolkien fantáziavilágát a filmvásznon. A játékidőt viszont valamivel ki kell tölteni, így az írok számos részt toldottak be más Tolkien művekből, jegyzetekből, ezzel szolgáltatva bővebb előzménytörténetet A Gyűrűk Ura univerzumához. Saját maguk is kreáltak szereplőket. Ilyen a harcos tünde lány, Tauriel (Evangeline Lilly), aki amellett, hogy a nemi arányokon próbál javítani, megalapozza Aragorn és Arwen szerelmét. A meglepő szerelmi szállal végre megjegyezzük egy törp nevét is Thorinén kívül, ez pedig a hihetetlenül szimpatikussá váló Kili, akit a szemtelenül huncut Aiden Turner formál meg. Evangeline Lilly pedig meglepően jó mind harcosként, mind a szívére hallgató tündeként.

  20131215_ahobbit3

  A Gyűrűk Ura szereplői közül ezúttal Legolas (Orlando Bloom) tér vissza, aki valójában fel se kellene, hogy tűnjön A hobbitban. Az ő szerepeltetése felemásra sikerült: jó újra látni, lenyűgöz minket kecsességével, és akrobatikus harcmódszereivel, de nevetségessé válik a felesleges szerelmi háromszögben, és hiába is dobogtatott meg annyi szívet Bloom korábban, valahogy most nem tökéletes a játéka. A kikacsintás a fiatalkori Gimlire viszont remek poén lett. Amire az alkotóknak nem sikerült még ráérezni, az a tóvárosi rajtaütése az orkoknak. Bárd sikoltozó lányai szintén nevetség tárgyává váltak, és túl erőltetettek lettek.

  20131205_ahobbit4

  A látványra nagy panasz nem lehet, az új-zélandi táj ismét lélegzetelállító. Szerencsére idén már nem HFR 3D-ben tartották a sajtóvetítést, amihez az én szemem és agyam akkor egyáltalán nem tudott alkalmazkodni. Smaug megalkotása során a CGI felelősök a maximumot hozták ki magukból. Az ő karaktere eleve telitalálat, a sárkány, aki hosszasan elbeszélget és játszadozik az áldozatával, mielőtt támadásba lendülne. A magyar szinkron egyetlen hiányossága, hogy nem hallhatjuk azt, hogy a zseniális Benedict Cumberbatch hogyan szólaltatja meg a szörnyeteget. Az akciójelenetek tökéletesen koreografáltak, még ha néha kissé hihetetlenek is, ami leginkább a hordós menekülés során csúcsosodik ki, ahol a törpök szinte fegyvertelenül kerekednek felül az orkokon, Legolas pedig egyik törpe fejéről ugrál a másikra, hogy közben lenyilazza az orkokat. Ez a rész leginkább egy videojátékra hasonlít. Itt láthatjuk a film egyetlen vizuális gyenge pontját: a víz alatti felvételek képe élesen elüt a többi kamera felvételeitől, így azok teljesen idegen hatást keltenek. Ilyen rossz képeket pedig nem igazán vártunk volna Peter Jacksontól.

  A hobbit – Smaug pusztasága sokkal jobbra és izgalmasabbra sikerült, mint az első rész. A kérdés csak az, hogy vajon mi maradt a harmadik részre, mert a történetből érezhetően nincs már sok hátra. Én személy szerint inkább két jobban összesűrített résznek örültem volna három túlnyújtott helyett, így viszont a fanatikus rajongóknak is lesz még mit nézniük jövőre ugyanekkor.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon