MENÜ
 • Filmkritika: A Grincs

  Mi folyik itt Fagyöngyösön?

  Grincs Kifalva mellett elszigetelten él egy hegyen a kutyájával, Maxszel. Miközben a falu lakói lázasan készülődnek a karácsonyra, Grincset undor fogja el a közelgő ünnepektől. Amikor megtudja, hogy a polgármester idén háromszor nagyobb karácsonyt tervez, elhatározza, hogy ellopja a karácsonyt. Az éj leple alatt begyűjti az összes ajándékot Kifalván, miközben az egyik kislány, Cindy-Lou azt tervezi, hogy barátaival elfogja a Mikulást, hogy játékok helyett azt kérje tőle, segítsen anyukájának, aki munka mellett egyedül neveli őt és két ikertestvérét.

  Az Illumination filmstúdió a Lorax után ismét Dr. Seuss egyik klasszikusához nyúlt a fura zöld lénnyel, aki el akarta lopni a karácsonyt. Grincs már megélt két feldolgozást, egy animációsat 1966-ban, majd 2000-ben egy élőszereplőset Jim Carrey-vel. A szokás szerint lenyűgöző látványvilágú legújabb animációs változat ugyan megőrizte az alaptörténetet és a narráció is rímbe szedett (eredetiben Pharrell Williams tolmácsolásában), de ezúttal Grincs sokkal barátságosabb. Továbbra is undok, de érződik rajta, hogy alapvetően jó, és egy olyan háttértörténetet kap, ami teljesen érthetővé teszi, hogy miért nem szereti a karácsonyt gyerekkorától fogva. Egy szeretni való zöld szőrmók, akinek hű barátja mintha A kis kedvencek titkos életéből lépett volna elő. Max mellett ötletes mellékszereplő a túlsúlyos rénszarvas, és a legviccesebb karakter egy furcsa kecske.

  Cindy-Lou is egy imádni való, de vagány kislányként jelenik meg már az első jelenetében, amelyben félelmet nem ismerve száguld át Kifalván a „szánkóján”, hogy utolérje a postást a Mikulásnak címzett levelével. Cindy-Lou a legtöbb gyerektől eltérően nem játékokat kérne karácsonyra, hanem segítséget az édesanyjának, mert látja, hogy mennyire kimeríti őt az ápolónői munkája és az otthoni teendők. A gyerekek tehát egy tanulságos történetet kapnak szerethető karakterekkel, akik ha nem is mind teljesen pozitívak a kezdetektől fogva, de képesek a jellemfejlődésre. Mindezek mellett remekül lehet szórakozni a film poénjain, legyen szó a rénszarvas-vadászatról, vagy arról a jelenetről, ahol Grincs az All by Myself-et kezdi el orgonázni. Speier Dávid magyar szövege remekbe szabott, és ha nem is élvezhetjük Benedict Cumberbatch hangját, Nagy Ervin parádés szinkronja is telitalálatnak bizonyul Grincsként.

  A Grincs egy vicces és rendkívül szerethető animációs film lett, ami remek alternatívát kíván a jövőben annak a nagy kereskedelmi csatornának, amelyik nem a Reszkessetek, betörők!-et adja le karácsony este.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon