MENÜ
 • Filmkritika: A fa alatt

  Dögöljön meg a szomszéd (kutyája is).

  Inga (Edda Björgvinsdóttir) és Baldvin (Sigurður Sigurjónsson) udvarán áll egy fa, ami árnyékot vet a szomszédjaik, Eybjorg (Selma Björnsdóttir) és Konrad (Þorsteinn Bachmann) kertjére. Mivel Eybjorg így nem tud otthon napozni, arra kérik Baldvinékat, hogy metsszék meg egy kicsit a fa koronáját. Inga ugyan kifejezi rosszallását, de az idősebb házaspár hajlandó lenne teljesíteni a kérést, egészen addig, amíg egyik reggel Baldvin kocsijának mind a négy kerekét ki nem szúrja valaki. A gyanú Eybjorgékre terelődik, és innentől kezdve egyre rosszabbra fordul a két szomszéd közötti viszony. Ebbe a közegbe csöppen bele Ingáék fia, Atli (Steinþór Hróar Steinþórsson), aki hazaköltözik, miután a felesége, Agnes (Lára Jóhanna Jónsdóttir) kirakja őt otthonról azt követően, hogy rajtakapja a férjét, amint a korábbi barátnőjével készült közös szexvideójukat nézi.

  Úgy tűnik, hogy az izlandi egy haragtartó nemzet, legalábbis erre utal az ország 2016-os (Kosok) és az idei Oscar-nevezettje is. A film központi konfliktusait az adja, hogy a szereplők képtelenek a konfliktuskezelésre. A két szomszéd között szinte egy semmiségből pattan ki egy bosszúhadjárat feltételezett indokok alapján, ami egészen groteszk módon egy véres végkifejletbe torkollik, holott lehetőség lett volna a békés rendezésére, mielőtt elfajulnak a dolgok. Atli képtelen megmenteni a házasságát, mert Agnes nem hajlandó őt meghallgatni. Helyette egy bizarr autós- és gyalogosüldözést láthatunk, mely során Agnes megpróbál elmenekülni a kommunikáció elől. Az inkompetens problémamegoldás még az óvó bácsira is jellemző, aki nem áll a sarkára, amikor nem engedhetné meg Atlinak, hogy elvigye a lányát az óvodából, helyette csak arról habog, hogy számukra is nagyon nehéz, hogy belekeveredtek ebbe a szituációba. A szereplők, ha hajlandóak egymással beszélgetni, és éppen nem vitatkoznak, akkor a legtöbbször csak olyan esetlen társalgásra futja tőlük, mint amikor Konrad a szívességkérést azzal indítja a kertben füvet nyíró Baldvinnál, hogy „Füvet nyírsz?”.

  A szereplők másik közös pontja, és talán megkeseredettségük és frusztrációjuk egyik oka, a szexualitás hiánya, vagy annak gépiessé válása. Inga és Baldvin házassága már rég kihűlt, valószínűleg akkor, amikor a másik fiuk feltehetően öngyilkosságot követett el. Eybjorg kétségbeesetten küzd a biológiai órájával szemben: naponta biciklizik, és peteéréskor kötelező mechanikus szex a programja Konraddal, hogy végre teherbe essen. Még a legfiatalabb pár, Agnes és Atli is eltávolodva fekszik egymástól az ágyban a film elején, mielőtt Atli kiosonna, hogy megnézze a korábbi home videóját, amíg a felesége alszik. Nem is csoda, hogy a filmben helyet kap a világ egyik legfurcsább lakógyűlése, ahol az első napirendi pont a túl hangosan, élvezetből szexelő szomszédok, akiknek nekimegy az egész irigykedő lakóközösség. Az éjfekete északi humor több helyen is megcsillan, de azért ez mégsem igazán egy vígjáték, sokkal inkább egy lebilincselő és groteszk tragikomédia az emberi kapcsolatokról és a kommunikációs problémákról. A film vége felé többször is átlépik a határt az alkotók, az utolsó csattanó viszont bármennyire is kiszámítható, okosan emlékeztet minket arra, hogy nem szabad ezt a filmet azért olyan véresen komolyan venni.

  Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy a dánok idióták is tudnak lenni, de úgy tűnik, hogy az izlandiaknál sem estek messze Ádám almái a fájuktól. Ráadásul, aki jegyet vesz A fa alatt-ra, az kísérőfilmként megnézheti Schwechtje Mihály rövidfilmjét, az Aki bújt, aki nem-et, ami a kezdeti kissé életszerűtlen szövegek és színészi játék ellenére megállíthatatlanul halad a szörnyű felismerés felé, hogy az ország legszegényebb falvaiban mire képesek az emberek egy kis készpénzért és drogért cserébe.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon