MENÜ
 • Filmkritika: A csodálatos Pókember

  Alig néhány éve bújt ki Tobey Maguire a latex ruhából három film után, a rajongók örömére ismét itt egy újabb Pókember mozi, ezúttal Andrew Garfielddal a főszerepben.

  Peter Parker (Andrew Garfield) az átlagos lúzer srác a gimiben, aki egy nap megtalálja eltűnt édesapja irattáskáját. Ebben néhány jegyzet mellett talál egy képet apjáról és dr. Curt Connorsról (Rhys Ifans), aki a fajkeresztezést kutatja, melynek segítségével öngyógyítóvá tud válni az emberiség. Peter felkeresi őt az Oscorp vállalatnál, ahol azonban kíváncsiságának köszönhetően benyit egy olyan szobába, amely minden araknofóbiás rémálma. Itt mászik rá az a pók, amely csípésével örökre megváltoztatja Peter életét, és szuper képességekkel ruházza fel. Egy családi tragédia után Peter rájön, hogy ezt jó dolgokra kell fordítania, de ekkor még ő sem számít arra, hogy hamarosan egy hatalmas gyíkkal kell megküzdenie pitiáner tolvajok helyett.

  Hasonló eredettörténetet mesélt el a Maguire-féle Pókember is tíz éve, így felmerül a kérdés, hogy mi értelme volt ilyen hamar remakelni/rebootolni ezt a szuperhősös sztorit. Hiszen az új Batman filmeknek helyre kellett állítani egy korábban megtépázott renomét, a Pókember filmeknek azonban hatalmas sikere volt. A válasz egyrészt itt kereshető, nyilván fontos motiváció volt a profit, illetve azt sem szabad elfelednünk, hogy Pókember idén ünnepli ötvenedik születésnapját, valamint a stúdió sem akarta elveszíteni az aranytojást tojó tyúk jogait.  Az új rész pedig az azonos kiindulópont után eltér elődjétől, így azok is élvezni fogják, akik tíz éve már megismerkedtek Pókember megszületésével.

  A csodálatos Pókember legnagyobb előnye a főszereplő-választás, ami remekül sikerült. A méla Maguire-rel szemben a Social Networkben megismert Garfield iszonyú laza és cool, így nehéz is neki elhinni, hogy mindenki őt szekálja a suliban. Tény, hogy kissé zárkózott, de egy jóképű gördeszkás tini fiú lehetetlen, hogy ne legyen menő az osztályában. Garfield élvezi is a szerepét, és mer komolytalan lenni, így a film egyik legjobb jelenete, amikor például cinikusan kegyelemért könyörög a kést rántó tolvajjal szemben. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó feneke van a latex jelmezben…

  Parker szerelmét, Gwent Emma Stone alakítja, aki rendkívül bájos szőke hajjal is, de láttunk már tőle sokkal jobb játékot is szerelmes lányként például az Örült, dilis szerelemben. Egyrészt nehéz róla elhinni, hogy gimnazista, másrészt idegesítő a magyar hangja, harmadrészt nincs meg közte és Garfield között a szükséges kémia. Ez már csak azért is furcsa, mert a film rendezőjének, Marc Webbnek az előző filmje, az 500 nap nyár a világ legjobb és legimádnivalóbb romantikus vígjátéka, amelyben ugyanúgy két esetlen fiatal szerelmi botladozását követhettük végig egy remekbeszabott történetben.

  Természetesen minden szuperhősös filmben fontos a főgonosz személye. Rhys Ifans teljesen hiteles megszállott tudósként, aki eredetileg csak segíteni akar az embereken, persze saját érdekei is vezérlik, de a végén már teljesen eluralkodik rajta a beadott szérum. Csatornás összecsapása a Pókemberrel remekül sikerült, főleg, ahogy előtte megteremtik a feszültséget a hálójában várakozó Pókemberrel. A látványra sem lehet panasz, ami a várost illeti, élmény nézni, ahogy főhősünk össze-vissza ugrál, IMAX-ben pedig bele is szédülünk, ahogy például a toronyház tetejének szélén áll kézen Peter. Egyedül a Gyíkon kellett volna még dolgozniuk egy kicsit…

  A film legnagyobb gyengepontja a forgatókönyv, ami rendkívül egyszerű, és minden lépés előre kiszámítható. A befejezés negatív vonalával sikerül a végére ezen javítani, de amire igazán ráéreztek az írók, az a humor. Mert Peter karaktere ettől válik igazán szerethetővé, és Gwen is ettől lesz szimpatikusabb. Az iskolai verekedés a fülhallgatós férfi mögött pedig egyenesen priceless.

  A csodálatos Pókember valószínűleg nem lesz olyan kultikus siker, mint a Batman trilógia, hiszen ez az első rész nem sikerült tökéletesre. De bizakodhatunk abban, hogy most, hogy az alkotók letudták a kötelező eredettörténetet, valami sokkal eredetibbel állnak majd elő a következő részben. Andrew Garfielden nem fog múlni, az biztos…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon