MENÜ
 • Filmkritika: 150 milligramm

  Egy lelkiismeretes doktornő küzdelme az egyik legnagyobb francia gyógyszergyártó céggel szemben.

  Irène Frachon (Sidse Babett Knudsen) a bresti klinika pulmonológusaként felfigyel arra, hogy a Mediator gyógyszert szedő betegei közül többnél is súlyos mellékhatások lépnek fel, melyek néhány esetben végzetesnek is bizonyulnak. Irène néhány kollégájával kutatásba kezd, hogy elkészítsenek egy tanulmányt, ami rávilágít arra, hogy vajon hányan is halhattak meg a már harminc éve forgalomban levő készítménytől. A megdöbbentő számokat látva Irène mindent megtesz annak érdekében, hogy a Mediatort azonnal kivonják a forgalomból, csakhogy ez súlyos károkat okozna az ország második legnagyobb gyógyszergyártó cégének, ezért nem akarják könnyedén elismerni a bresti csapat eredményeit.

  A 150 milligramm olyan, mintha az Erin Brockovich, zűrös természet és a Köszönjük, hogy rágyújtott! keveréke lenne. Itt is egy elszánt nő vív szélmalomharcot, míg vele szemben a gyógyszergyártó cég képviselői állnak, akiket hidegen hagynak az emberéletek, és van az a pénz, amiért hajlandóak kitartani a rossz oldalon. Irène elszántsága és optimizmusa egészen elképesztő, és Sidse Babett Knudsen energiája csak úgy sugárzik a vászonról. Bicskanyitogató végignézni a küzdelmét, tudva, hogy a film egy valós történetet dolgoz fel, és Irène-nek ezen tényleg keresztül kellett mennie. Bosszantó azt látni, hogy néhány jóakaró és egy szabadidejét nem sajnáló lelkes csapat segítségével csak milyen lassan és mennyi meghurcoltatás után jut el addig az ügy, hogy bevonják a forgalomból a Mediatort. Még megdöbbentőbb azzal szembesülni, hogy a gyártó eleinte tudomást sem akar venni a halottak becsült számáról, majd később igyekszik eltitkolni azt.

  A történet végig izgalmas és lebilincselő, ami egyrészt az igazság kiderítése, nyilvánosságra hozása és elismerése érdekében folytatott fordulatos küzdelemnek, másrészt a meglepően sokszínű jelenetek váltakozásának köszönhető. Rögtön az elején egy szívműtétet tárnak elénk naturalisztikus ábrázolásban, majd a kórházban játszódó és a meghallgatásokat bemutató részek között Irène magánéletébe is bepillantást nyerhetünk, ahogy Bretagne partjainál úszva megpróbálja egy rövid időre kizárni a külvilágot, vagy ahogyan otthon az egész családja közös örömzenélésbe kezd esténként. Az utóbbihoz hasonló pillanatok, a legváratlanabb helyzetekben felbukkanó humor és Sidse Babett Knudsen mosolya néhány pillanatra feledtetni tudja velünk a téma komolyságát, hogy aztán annál nagyobb súlya legyen annak, amikor Emmanuelle Bercot visszaránt minket a szomorú realitás talajára.

  A 150 milligramm nemcsak egy megdöbbentő film, ami az igaz történetével felháborít és zavarba ejt, de végig lebilincsel és néhányszor még mosolyra és nevetésre is késztet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon