MENÜ
 • Filmkritika: 007 Spectre – A Fantom visszatér

  Daniel Craig és Sam Mendes újabb közös dobása.

  A 007-es ügynök (Daniel Craig) M egy videóüzenete miatt Mexikóvárosban akadályoz meg egy merényletet és okoz kisebb felfordulást egy magánakció során. A Nemzetbiztonsági Központ új igazgatója, C (Andrew Scott) megkérdőjelezi a 00-ás program korszerűségét, és Bondnak ezt követően nem lenne szabad elhagynia Londont. Bond azonban Mexikóban egy olyan bűnszervezet nyomára bukkant, amihez a szálak Olaszországon és Ausztrián keresztül vezetnek. Egy síparadicsomban talál rá Madeleine Swannra (Léa Seydoux), az egyetlen emberre , akinek a segítségével közelebb kerülhet a Spectre-höz.

  bond3

  Sam Mendes 2012-ben óriási sikert aratott a Skyfall-lal és hatalmas lökést adott a Bond szériának. Nem sikerült könnyen meggyőzni őt a folytatás elvállalásával kapcsolatban, végül mégis kötélnek állt. A nyitójelenet rendkívül bíztató: Bond Mexikóvárosban egy jelmezes felvonulás közepén egy gyönyörű nőt hagy magára egy szobában, hogy lefülelje az utca túloldalán álló épületben néhány olasz gonosztevő beszélgetését. A kiiktatásuk nem sikerül tökéletesen, és a szemközti ház rádől Bond rejtekhelyére. A titkosügynök földszintre kerülése nem teljesen zökkenőmentes, de tízpontos, vérprofi és pimaszul megkoreografált. Miután megigazítja az öltönyét, a tömegen keresztül üldözi az ellenségét, ami végül egy helikopteres verekedésben csúcsosodik ki. Tátva marad a szánk a kezdéstől, a folytatásban viszont egyszer sem sikerül már a nyitányt túlszárnyalni.

  bond1

  Mendes mellett elvileg már Craignek sem volt túl sok kedve ehhez a filmhez. Ez azonban nem sült el rosszul és egy hihetetlen lazaság lett a következménye: miközben Bond végig stílusos marad, sosem volt még ennyire vicces és cool. Még a jól megszokott védjegyekből is képesek viccet csinálni: Bondot nem tudják alkohollal kiszolgálni a magánklinika bárjában, nem neki szánják pöpec kocsit, és a Bond-lány is kijelenti, hogy ő bizony nem fog rögtön a karjaiba hullani. Aztán persze később iszik egy martinit, végigszáguld Rómán a kocsival, és Madeleine sem tartja sokáig a két lépés távolságot. Utóbbi kettőért egy kicsit kár: a római kitérőnek nincs túl sok funkciója, Léa Seydoux Madeleine-je pedig az eddigi legöntudatosabb Bond-lány, akinek pálfordulása nevetségesen hirtelen következik be. A film mozgatórugói az elmaradhatatlan elegancia, macsóság és a humor. Ben Whishaw fergeteges Q-ja szerencsére még több szerephez jut, és még az új M, Ralph Fiennes is kap néhány sziporkázó mondatot.

  bond4

  A megszokott összetevőkből az akció ezúttal nem működik olyan jól: a zseniális nyitójelenetet semmi sem közelíti meg, még a finálén sem izzad le annyira a tenyerünk. A másik kihagyott ziccer a főgonosz: Chrisoph Waltz ebben a karakterben eddig profi volt, és a háttértörténetnek köszönhetően minden eddiginél ördögibbnek kellene lennie, de ez mégsem jön össze. Nyomába se ér Javier Bardem hátborzongató Silvájának. Bondnak mellette az izomkolosszus Hinx-szel is meg kell küzdenie, aki méretei ellenére teljesen súlytalan marad a történetben.

  A 007 Spectre – A Fantom visszatér egyáltalán nem rossz film, de a Skyfall csapata sokkal többet is kihozhatott volna belőle. Mindenesetre ha Craignek ez volt az utolsó Bond filmje, akkor igazán stílusosan távozott.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon