MENÜ
 • Feltárták London eddigi legnagyobb ásatási területét

  Körülbelül tízezer leletet találtak meg Londonban a római korból, melyek között több írott tábla szerencsét hozó karkötő is volt.

  Az ásatási területet “Észak Pompei-ének” nevezték el, mivel az idő még a fából és bőrből készült tárgyakon sem hagyott nyomott. A hihetetlen leletekkel teli területről egy szakértő annyit mondott, hogy “erről álmodtak már húsz éve”.

  A tizenkétezer négyzetméternyi terület az i.e. 47-ből származó állapotát őrizte meg a római kori Londonnak. A területen megtalálható a Walbrook – az egykori londoni folyó – töltésének maradványa, gát-maradványok, egy komplex öntözőrendszer és különböző gyári épületek romjai is. A bőr- és a famaradványok éppen a folyó egykori közelsége miatt maradhattak ennyire épen.

  A Londoni Múzeum archeológusának elmondása szerint soha, egy területen nem találtak még annyi apró tárgyat, melyek i.e. 40 és a korai V. század között léteztek, mint itt. Az apró amulettek – köztük az egyik egy gladiátor sisakjának formáját idézi – a több mint száz táblamaradvány – melyek valamelyike nevekkel és címekkel van tele, valamely pedig szerelmes levelet rejt – rengeteg információt árulhatnak el az ókori római London polgárainak életéről.

  A leletek 12 méter mélyen fekszenek, elérésükhöz hat hónap alatt 3500 tonnányi földet távolítottak el, így ez az ásatási pont lett London eddigi legmélyebbe.

  A múzeum egyik munkatársa, Sophie Jackson elárulta, hogy már több egymáson fekvő réteget is találtak, ahol kerítések és lakóházak maradványaira leltek, tele személyes tárgyakkal, mint ruhák, sőt korabeli dokumentumok. Óriási szenzációnak számít az a faajtó is, mely tökéletes épségben maradt meg.
  A sorsnak viszont még mindig nincs vége. A kutatók felfedezték Mithras templomának egy nyomát is.
  A leleteket a jövőben a Londoni Múzeumba szállítják, a terület pedig tömegközlekedési megálló lesz.
  Londonban mellesleg manapság egy szavuk nem lehet a régészeknek – legutóbb egy fontos temetkezési helyet találtak meg a Fekete Halál korai éveiből.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon