MENÜ
 • Feltárták a legkorábbi maja építményeket

  Az eddig ismert legrégebbi maja építményeket tárták fel Guatemalában: a köztér és piramis alkotta komplexum kétszáz évvel korábbról származik, mint a területen található többi lelet.

  Időszámításunk előtt 800 körül az olmékoké volt a legjelentősebb civilizáció Közép-Amerika területén.

  A régészek egy része úgy véli, hogy a maják minden bizonnyal az olmékoktól tanulták el a piramisépítés fortélyai, azonban a Guatemala szívében fekvő, Ceibal nevű korai maja településen talált új leletek mást sugallnak – olvasható a New Scientist honlapon.

  Az Arizonai Egyetemen dolgozó Takeshi Inomata és kollégái egy teret fedeztek fel Ceibalban, rajta egy nyugati épülettel és egy keleti platformmal, melyek radiokarbonos kormeghatározásából kiderült, hogy az apró piramis nagyjából az időszámításunk előtti 850-ből származik. Tehát még azelőttről, hogy a piramisok elterjedtté váltak volna az olmékok legnagyobb és leghíresebb központjának számító La Ventában.

  Ráadásul a platformot időszámításunk előtt 1000-ben emelték, vagyis kétszáz évvel idősebb, mint a többi maja építmény és ugyanennyi évvel előzi meg a La Venta-i monumentális építkezéseket.

  Inomata szerint a korai majákra hatással lehettek az olmékok, ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy tőlük tanulták el a monumentális építkezések fortélyait. Úgy tűnik, hogy ebben az időben az egész régió jelentős változásokon ment keresztül, és az egyes csoportok átvették egymás építészeti és rituális hagyományait, amelyeket átalakítottak és tovább fejlesztettek.

  Az új leletek azonban nem adnak választ arra a kérdésre, hogy miért építették az első piramisokat, illetve azok miért váltak számos közép-amerikai civilizáció jelképévé. Inomata úgy véli, hogy a folyamat egyik fontos tényezője lehetett a politikai berendezkedés átalakulása. Például a San Lorenzo nevű olmék település hanyatlása olyan hatalmi vákuumot eredményezett, amelyben különböző csoportok kerülhettek előtérbe és kísérletezhettek új ötletekkel, akár a piramisépítéssel is.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon