MENÜ
 • Félresikerült szépítőszerek

  Tehénvér, krokodilürülék vagy arzén... A szépségért meg kell szenvedni?

  Gyakran halljuk ma is, hogy a szépségért bizony meg kell szenvedni. De vajon meddig mehetünk el, mire vagyunk képesek a jobb megjelenésért, a szebb bőrért? A történelem során nem vetették meg az undorítóbbnál undorítóbb dolgokat fiatalságuk megőrzéséhez. Összegyűjtöttünk néhány összetevőt, amelyek minden bizonnyal alkalmasak a nyugalom megzavarására.

  Krokodilkaki a fürdőkádban

  Valamilyen oknál fogva az ókori görögök úgy tartották, hogy a krokodilok ürülékének helyreállító és szépító tulajdonsága van. Telerakták a kádat felmelegített sárral kevert krokodilkakival és addig ki sem másztak belőle, míg nem érezték magukat teljesen megújultnak és szépnek. Gondolom, eltartott egy darabig. Arról nem szól a fáma, hogy hogyan gyűjtötték eme nemes összetevőt, vagy hogy kinek volt először ötlete az ilyesfajta szépítészet, de igen elterjedt kozmetikumnak számított főleg a gazdagok és a fiatalok körében. Szerencsére mára már más divat hódít, tudjuk, hogy a víz és a szappan csodákra képes (bár néha a tömegközlekedési eszközökön elgondolkodtató, nem követi-e valaki az ókori görögök hagyományait).

  Madárürülék az orra

  Előbb a gésák, majd a japán nők is használták arcuk fehérítésére javarészt rizslisztből és madárürülékből készült pasztát. Az egész arcukat beterítették vele, beleértve a fülüket és az orrlyukaik belsejét, a szemhéjakat és az ajkakat is.

  Tehénvérrel hajfesték?

  Soha nem jó, ami van. Ez leginkább a hajunkra igaz, mindenki mást szeretne, mint amilyen haja van, ezért a nők nagyrésze festi a haját. A mai hajfestékek között kevés természetes összetevőt találni, ám elgondolkodtató, hogy ez jobb-e vagy az ősi iráni módszer. Az iráni nők a tehenek vérét használták, hogy élvezhessék a sötét hajszínt. A festék alapja henna volt, ezt keverték az ebihalak és fekete tehenek vérével, majd bőségesen felhordták sötétíteni vágyott hajukra. Azt gondolták, hogyha a vér a teheneknek sötét színt ad, ugyanezt teszi az emberi hajjal. Bár a hennát a mai napig használják természetes festékként, az ebihalak és a tehénvér már nem élvez akkora népszerűséget.

  Paróka, mely orrvérzést okozott

  Az angol nők a történelem során furcsa és bonyolult szépítészeti eljárásokat használtak. Erzsébet királyné korában a vörös haj volt divatban, így a nők porként és sáfrányt használtak hajuk és parókájuk színezésére. A keverék fejfájást, hányingert és gyakori orrvérzést okozott. A szépségért meg kell szenvedni, ez igazán szenvedés lehetett.

  Mérgező smink

  A nehézfémmérgezéstől senki sem menthette meg az ókori egyiptomiakat. Férfiak és nők festették szemüket nap mint nap egy mesdemet nevű keverékkel, amely többek között szürke ólomból készült. Egy zöld udju nevű festéket is használtak sminkelésre, amely rézércből volt. A nehézfémmérgezés csupán az egyik oldala ennek a kozmetikumnak, emellett egészségesnek is tekinthető, mivel az egyiptomiak szemfestéke taszította a rovarokat és megelőzte a fertőzéseket a magas antimikrobiális réztartalomnak köszönhetően.

  Arzénnal sminkelni?

  Az arzénport az európai nők előszerettel használták arcuk fehérítésére. A divattá vált sápadtság nyomán fehér ólomércből és arzénból, valamint más egészségtelen összetevőkből készítették a divatos sminkszert.

  Vizelettel gargalizáltak

  A történelem során általában elég laza volt a fogápolás, viszont a rómaiak idejében majdnem olyan nagyra értékelték a fehér fogakat, mint ma. Hogy fogaik színén javítsanak és frissítsenek leheletükön, a rómaiak importált portugál vizelettel – ami úgy tűnt, erősebb, mint sajátjuk – öblítették ki szájukat. Bár nyilván kellemetlen volt, a vizelet több olyan vegyületet tartalmazott, mint az ammónia és a karbamid, amely ténylegesen megölte a baktériumokat és segített leküzdeni a fogínybetegségeket és az ínygyulladást is.

  Most fellélegezhetünk, hogy a modern kor vívmányai nem tartalmaznak hasonlóan furcsa és többször undorító összetevőket, ám hideg vizet ne igyunk arra, hogy ezek egészségesebbek is, mint régi változataik. Azért most se keseredjen el senki, ha természetes kozmetikumot szeretne, irány a konyha!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon