MENÜ
 • Felfedezték az eddigi legtávolabbi galaxist

  A NASA csillagászati műholdjai megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist, mely segíthet megérteni, hogyan ért véget a "sötétség kora".

  A LiveScience tudományos portál adta hírül a felfedezést: az amerikai Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusai a NASA csillagászati műholdjai, a Hubble és Spitzer segítségével, valamint kozmikus “lencse” alkalmazásával rábukkantak az eddigi legtávolibb galaxisra, melyről abból az időszakból készültek a felvételek, amikor a világegyetem mindössze 500 millió éves volt. Ebben az átmeneti időszakban kezdett a világegyetem kikecmeregni a “sötétség korából”.

  A feltételezések szerint a világegyetem 13,7 milliárd éve az ősrobbanás során keletkezett. A főleg protonokból és elektronokból álló forró plazma körülbelül 380 ezer évvel az ősrobbanás után állt össze semleges hidrogénatomokká, ez volt a kozmikus “sötétség kora”, amikor még egyetlen csillag sem létezett. Az ősrobbanás után 200-500 millió évvel a semleges hidrogéncsomókat saját gravitációjuk összehúzta, megszülettek az első csillagok és galaxisok. A csillagok első nemzedékének sugárzása hevítette fel és újraionizálta a környező területben lévő gázokat. Végső soron a reionizáció folyamata az egész világegyetemre kiterjedt, ez volt a kozmikus hajnal időszaka.

  “Ez a legtávolabbi megfigyelt objektum. Az apró, halovány galaxis a kozmikus történelem legkorábbi időszakába kalauzol el minket” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Wei Zheng, a Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusa. Szerinte a felfedezett galaxist segíthet annak megértésében, hogy miként ért véget a “sötétség kora”.

  A MACS1149-JD katalógusjelű ősgalaxistól a fény 13,2 milliárd éven át vándorolt, míg elérte a NASA űrteleszkópjait, észlelésében az úgynevezett gravitációs lencsézés segített. A Spitzer és a Hubble megfigyelései alapján a csillagászok úgy vélik, hogy a MACS1149-JD mindössze 200 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. A galaxis igen apró, tömege a Tejútrendszer tömegének körülbelül egy százalékát teszi ki.

  „Egy csecsemőkorú galaxisról van szó, amely a továbbiakban a Tejútrendszerhez hasonlatos, bolygórendszerekkel rendelkező csillagvárossá nőhette ki magát” – magyarázta Holland Ford, a tanulmány társszerzője.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon