MENÜ
 • Felfedezték a világ legnagyobb vulkánját

  Kutatók jelentették, hogy megtalálták a világ leghatalmasabb tűzhányóját. A kolosszus mélyen a Csendes-óceán hullámai alatt pihen.

  A Tamu-hegytömb körülbelül két kilométeres mélységben fekszik, és jócskán letaszítja a trónjáról az eddigi csúcstartót, a hawaii Mauna Loa  vulkánt.

  A Tamu 650 kilométer széles, és négy kilométer magas. Japántól délkeletre terül el az északi szélesség 30-34 foka, és a keleti hosszúság 154-160 foka között. A korai kréta földtörténeti korban néhány millió éven át működött, és körülbelül 144 millió évvel ezelőtt hunyt ki – olvasható a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányban. A kutatók kételkednek benne, hogy a Tamu valaha is kiemelkedett a tengerből.

  A Tamu majdnem akkora, mint a Marson található Olimpia-hegy.

  Sager professzor évtizedet óta tanulmányozza a Satszkij-hátat tengermélyi fennsíkok titkait kutatva, de nem volt világos, hogy a hegytömb egyetlen hatalmas vulkán, vagy több kisebb.

  Könnyen lehet, hogy az óceán felszíne alatt még nagyobb vulkánok várnak a felfedezésre, ám ott a mélyben valóban nehéz megtalálni őket” – magyarázta a kutató.

  A víz alatti fennsíkok a Föld leghatalmasabb lávaoszlopai. Az ilyen mértékű lávaömlés klímaváltozással és a fajok tömeges pusztulásával járt. A Tamu-hegytömb kiterjedése hatalmasabb, mint a Brit-szigetek vagy Új-Mexikó.

  Ha szereted a tűzhányókat, itt arról olvashattok, hogyan tört ki a világ legaktívabb vulkánja.

  Forrás: BBC News

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon