MENÜ
 • Felfedezés: hideg réteg a Vénusz körül

  A bolygó körül megfagy a szén-dioxid, és jégkristályokat, hópelyheket alkot.

  A felfedezés a Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelent meg. A Vénuszt sokan a Föld ördögi ikertestvérének tarják, ugyanis tömör szén-dioxid alkotta felhőréteg borítja, felülete pedig tűzforró.

  Az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express szondájának ötéves megfigyelései alapján a kutatók felfedeztek egy hideg légköri réteget 125 kilométerre a felszín felett, ahol a hőmérséklet mínusz 175 Celsius-fok. Ebben az az érdekes, hogy ez a réteg jóval hidegebb, mint a Föld légkörének bármely része, holott a Vénusz sokkal közelebb van a Naphoz, mint bolygónk.

  A megfigyeléseket a bolygó nappali és éjszakai részét elválasztó úgynevezett terminátorvonala mellett végezték. Azt vizsgálták, hogy miként szűrődik át a napfény a légkör különböző rétegein át, hogy kiderítsék a szén-dioxid-molekulák koncentrációját különböző magasságokban.

  “Mivel bizonyos magasságokban a hőmérséklet jóval a szén-dioxid fagypontja alatt van, úgy véljük, hogy lehet ott jég” – vélekedett Arnaud Mahieux, a belga űrkutatási intézet tudósa.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon