MENÜ
 • Felébredt álmából a kínai holdjáró

  Magához tért "mesterséges álmából" a Holdon két hétre ideiglenesen forgalomból kivont Jáde nyúl nevű holdjáró.

  November végén cikkeztünk róla, hogy gyakorlatilag napok kérdése és Kína fellövi első holdjáróját. A Csang’o-3 kínai űrszonda december közepén landolt is a Holdon, és nem sokkal később a – kínai nevén – Jütu nevű holdjáró is kigördült a felszínre. A leszállóegység és a holdjáró technikai tesztjét követően, csaknem két héttel később az eszközöket a holdi éjszaka idejére hibernálták.

  Ebben az időszakban a hőmérséklet mínusz 180 Celsius fok alá is lehűl, és mivel a területet nem érte napfény, a berendezések energiaellátása is szünetelt. A két hét során a Földdel is megszüntették a kapcsolatot.

  140113_jádenyúl

  A pekingi űrhajózási központ parancsai szerint a Jáde nyulat – magyar fordításban ez a neve – normális üzemmódba kapcsolták, és a Hold felszínén közlekedve folytatja tudományos küldetését. Az űrszondát vasárnap reggel szintén “magához térítették”.

  A holdjáró három hónaposra tervezett küldetése során körülbelül három négyzetkilométeres területen fog kutatást végezni. Műszaki berendezéseivel száz méteres mélységig lesz képes a felszín alatti geológiai alakzatokat feltérképezni, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét is vizsgálni fogja. Kamerái révén tevékenysége jól követhető és dokumentálható.
  Ezzel a Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amelyik sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon.

  Forrás: ecns.com
  Kép forrása: news.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon