MENÜ
 • Feldobod zöld, leesik piros…

  Méz, sárga, görög... És már nyílik is a hűtőszekrény ajtaja.

  Minden kétséget kizáróan a dinnyét a nyár slágergyümölcsévé avathatjuk. A nagy kánikulában el sem tudok képzelni jobb frissítőt, mint egy szelet jéghideg, lédús görögdinnye. Persze azért versenyben van még a strand leghidegebb medencéjével, de az ételek-italok között egyértelműen viheti a pálmát. Nem csupán magas víztartalmú gyümölcsről van szó, szomjoltó és frissítő hatása mellett rengeteg jó tulajdonságát ismerjük még. Remélem, hogy a cikk végére mindenkinek megjön a kedve-étvágya egy kis dinnyézésre…

  Sárga és görög. Nekem ennyiből áll a dinnyeválaszték, ám ha jobban belegondolunk, számtalan fajtáját találjuk meg a piacokon. Gyerekkoromban el sem tudtam volna képzelni másabbat, mint az egyenletesen sötétzöld, kerekded görögdinnyét. Semmi flanc, semmi csíkolat. Elvégre nem vadmalac. Nem kell minta, a héja úgyis a szemétben landol. Kívül zöld, belül szép piros, a legjobb, ha még nem kásás. Persze a kést és villát elfelejthetjük, az sem baj, ha a könyökünkön folyik a leve. Mert dinnyét enni csak így érdemes… Mára már benőtt az én fejem lágya is (remélhetőleg) és a dinnyepaletta is változott némiképp. A boltok, dinnyeárusok standja és a piacok tele vannak hosszúkás, csíkos dinnyével, amik elvileg ugyanolyan finomak. Nos, lehet, hogy csak én vagyok peches, de de ezek között nem találtam még olyan finomat, ami gyerekkorom nyaraira emlékeztetne.

  A sárgadinnyével már más a helyzet. Abból is van többféle, sárga és zöld húsú is, ki-ki saját ízlésvilága szerint választhat. Sokan sokféle véleményen vannak a legjobb és legfinomabb sárgadinnye kiválasztásáról, én egész egyszerűen hagyom, hogy az orromnál fogva vezessen. Az egészséges, édes dinnyeillat egészen biztos, hogy ízletes belsőt von maga után. Természetesen ez is jéghidegen a legjobb…

  A nagy nyári kánikulában felfrissülést hoz egy kis jeges dinnye, de szervezetünk nem csupán a hűsítő hatásáért epedezik. Mint az egyik legmagasabb víztartalmú gyümölcsnek, a dinnyéknek is számos olyan hatása ismeretes, ami még jobban meghozza a kedvünket hozzá.
  A piros szín nem csupán szép. Rengeteg karotin található benne. Ezt a vegyületet a szervezet könnyen A-vitaminná alakítja, amelyről köztudott, hogy a szemünket védi. Emellett serkenti a nyálkatermelést, így folyamatosan nedvesen tartja a nyálkahártyát, jó hatással van a bőrre, a csontjainkra, a hajunkra és immunerősítő hatása is ismert.
  A dinnye az egyik legjobb méregtelenítő gyümölcs. Nagyon magas víztartalma segít kiüríteni testünkben raktározódott káros anyagokat, tisztítja a vérünket és beleinket is. Igazi takarító személyzet.
  Nem csak víz van benne, hanem rengeteg vitamin és ásványi anyag is. Vastartalma fontos szerepet játszik testünk oxigénellátásában és a vérképzésben, a mangán agyműködésünkre van serkentő hatással és nyugtatja idegeinket, a folsav pedig a növekedésben játszik fontos szerepet.
  Nagy mennyiségű C-vitaminja nem csupán az immunrendszerünknek tesz jó szolgálatot, de minket is jobb kedvre derít. Koncentrálni is jobban tudunk tőle, ami egy meleg, tikkasztó napon nem hátrány.
  Bármilyen furcsa is, a dinnye afrodiziákumként is szolgálhat, képes aktiválni a szervezet nemi hormonjait, ezáltal fokozza a libidót, a nemi vágyat. Tehát kedves hölgyek és urak, átlátunk ám a szitán, ha kedvesünk egy tál dinnyével kínál minket.

  Anyukám mindig azt mondta, hogy ne játsszunk az étellel. Nos, ezt nem mindig sikerül megállni. Kedvenceim következnek, amelyekkel remélem, hogy sikerül meghozni mindenkinek a kedvét egy kis alkotáshoz vagy az étvágyát egy kis dinnyézéshez.

  Határt csak a csillagos ég szab a dinnyefaragás művészetének. Alig tudtam választani a szebbnél szebb alkotások közül, a gond egyedül az, hogy a magas víztartalom miatt hűtés nélkül nem csodálhatjuk sokáig őket.

  Nagy divatja van a gyümölcstálaknak idén, a nyári rendezvényen elmaradhatatlan kelléke a gyümölcsasztal. Mi is készíthetünk otthon, de hogy a vendégek szája mosolyra is húzódjon tőle, egy kis kreativitást is vigyünk bele. Néhány ötletet szedtem csokorba a következő fotón. Melyik a kedvencetek?

  És a végére egy, ami ki nem maradhat:

  Nos, én azt hiszem, megyek és nyitom a hűtőszekrényt. Vár a hideg, jeges és édes…

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon