Ezek az ételek megölhetik a kutyádat

Sajnos nagyon sokan úgy gondolják, hogy megfelelő táplálék egy kutya számára az, ami leesik az asztalról. Felesleges drága kutyakajára költeni, az csak úri huncutság. Sajnos nem ismerik a kutya életszükségleteit. Vannak olyan ételek, amik elfogyasztása nem tápláló a kutya számára, azaz sem energiát nem ad, sem pedig vitaminszükségletét nem elégíti ki.

Ezek azért károsak, mert a gyomrában csak foglalják a helyet az értékes ennivaló elől. Ha sokszor kap ilyet, akár éhen is halhat (csont, burgonya). Bizonyos ételek károsak, megbetegítik őket, de kisebb mennyiségben nem halálosak (tejtermékek) azonban sok olyan is van, amely meg is ölheti kis kedvencünket.

Betegséget okozó ételek

Sajnos nagyon sok kutya pusztult már el a karácsonyi ünnepek alatt amiatt, mert megette a csokidíszeket, szaloncukrot a fenyőfáról. Persze a sztaniolpapír egy részével együtt. A cukor, az édesség, de leginkább a fekete csokoládé nagyobb mennyiségben akár a halálukat is okozhatja a kutyáknak, mégis nagyon sokan ezzel kényeztetik őket. A szívüknek, idegrendszerüknek rettentően ártalmas, annyira felpörgeti őket, hogy kedvezőbb esetben napokig nem tudnak aludni, de egy nagyobb mennyiségbe sajnos bele is pusztulhatnak.

A valóban jó minőségű és friss nyers hús nem káros a kutyáknak, vannak, akik a nyers táplálásra esküsznek (a kutya őse ritkán evett kutyakonzervet és főtt húst), de könnyen lehet benne valamilyen kórokozó, például szalmonella, ami megbetegítheti.

A zsíros, sós étel, például a szalonna nagyobb mennyiségben szintén a vesztüket okozhatja. Egy kis falat adható nekik, de nagyobb mennyiség semmiképp. Sós ételt egyáltalán nem kaphatnak, mert erős szomjúságot vált ki náluk, ami vesekárosodáshoz vezethet.

Nem minden kutyus, de nagy részük felnőtt korra laktózérzékennyé válik, ezért tejet soha ne adjunk nekik, mert hányást, hasmenést okozhatunk. Pici sajtot lehet, mert abban kevesebb a laktóz.

Halálos ételek

A hagyma hatására a vörösvérsejtjeik szétesnek, napokon belül a halálukat okozva ezzel. A tünetek általában később jelentkeznek, így mire orvoshoz fordulunk, már lehet, hogy hiába.

Az éles csontok felsérthetik akár a gyomrot, akár a beleket, elakadhatnak, ezért semmiképp ne etessük ezzel őket.

Bizonyos gombák, ahogy az emberre, rájuk is életveszélyesek, mindenképp kerülendők.