MENÜ
 • Ez a világ legrövidebb nevű települése

  Y - és semmi több! Testvértelepülésének neve 51-szer hosszabb.

  Nnem tévedés. Y egy kis falucska Franciaországban, mely egyike a világ legrövidebb nevű településeinek. Jót mosolygunk rajta, viszont előnye, hogy könnyű megjegyezni és még egy kezdő iskolás gyerek is le tudja írni. A történetnek itt nincs vége, ugyanis Y-nak testvértelepülése is van, melynek neve meg a másik véglet, nem kevesebb, mint 51 betűből áll.

  Y Franciaországban, Somme megyében van. Területe 2, 73 km2, Amiens-től 50 km-re keletre fekszik, a D15-ös és D615-ös utak csomópontjánál. A 2012-es adatok szerint 86 fő él itt, ők „ipszilonien”-nek hívják magukat. Y területe a középkorban a Drouart nemesi család birtoka volt.

  131213_y

  Miért Y a kis falucska neve? A válasz egyszerű, főbb útjai úgy keresztezik egymást, hogy Y alakzatot vesznek fel. A poén, hogy testvérvárosa pedig Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Nagy-Britanniában, Walesben található. Körülbelül 3000 ember él itt.

  131213_hosszúnevű

  A hivatalos elnevezés Llanfairpwllgwyngyll vagy Llanfair Pwllgwyngyll, ez szerepel a névtáblákon és a térképeken (a középkorban Pwllgwyngyll volt). A helység vasútállomása az 1860-as években kapta a Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch nevet, mely végül ráragadt a falura is. 58 karakterből áll, de valójában 51 betű, mert walesi nyelven az ll és ch egy betűnek számít. Jelentése:

  A Szent Tasziló templom vörös barlangja melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”.

  Forrás: erdekesvilágunk

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon