MENÜ
  • Évente kétszáz kiló kaját dobunk a kukába

    Szomorú tények derültek ki az Élelmezési Világszervezet (FAO) felméréséből: a világon megtermelt élelmiszer harminc-ötven százaléka minden évben a szemétbe kerül!

    Az eredményekben benne van a termelés, a raktározás és szállítás során keletkező, valamint a háztartásokban megmaradó élelmiszer is. A pazarlás pedig világméretű, és egyelőre csak a világ legnépesebb országában, Kínában vezettek be intézkedéseket annak érdekében, hogy visszaszorítsák, újrahasznosítsák a felesleget.  Gyűjtőhelyek ezreit nyitották meg szállodák, nagy éttermek környékén, ahol a maradék leadható.

    A gyűjtés nagyon fontos, hiszen Kína egyes területein hatalmas méreteket ölt a nyomor (majdnem 128 millió ember él mélyszegénységben). Az országban csupán az éttermek által kidobott, még fogyasztható ételmaradékok pedig akkora mennyiséget tesznek ki évente, amivel 200 millió embert lehetne jóllakatni. Egy átlagos magyar háztartásban egyébként 200 kiló kaja végzi a szemétként évente.

    New York ilyen szempontból pozitív példával szolgálhat, ugyanis a város egyik nagy területű piacán hat éve működik egy komposztáló, amelyben eddig négyszázötven tonnányi élelmiszert hasznosítottak újra. Az a kezdeményezés is sikert aratott, amelyik arra ösztönözte az embereket, hogy az étkezések során törekedjenek a “zéró maradék” elvre, azaz inkább kevesebbet rendeljenek, minthogy bármit is kidobjanak.

    Nyereményjáték

    Bulvár

    A Plázson még tart a nyár

    Bulvár
    Sze. 2., szerda

    Lupa Duma – Costes vacsorával

    Bulvár
    aug. 10., hétfő

    Televízió

    A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

    Televízió
    okt. 8., kedd

    Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

    Televízió
    jún. 29., szombat

    Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

    Televízió
    Sze. 13., csütörtök

    Ajánló

    Új világsztárt jelentett be az EFOTT

    STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

    A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon