MENÜ
 • Évente kétszáz kiló kaját dobunk a kukába

  Szomorú tények derültek ki az Élelmezési Világszervezet (FAO) felméréséből: a világon megtermelt élelmiszer harminc-ötven százaléka minden évben a szemétbe kerül!

  Az eredményekben benne van a termelés, a raktározás és szállítás során keletkező, valamint a háztartásokban megmaradó élelmiszer is. A pazarlás pedig világméretű, és egyelőre csak a világ legnépesebb országában, Kínában vezettek be intézkedéseket annak érdekében, hogy visszaszorítsák, újrahasznosítsák a felesleget.  Gyűjtőhelyek ezreit nyitották meg szállodák, nagy éttermek környékén, ahol a maradék leadható.

  A gyűjtés nagyon fontos, hiszen Kína egyes területein hatalmas méreteket ölt a nyomor (majdnem 128 millió ember él mélyszegénységben). Az országban csupán az éttermek által kidobott, még fogyasztható ételmaradékok pedig akkora mennyiséget tesznek ki évente, amivel 200 millió embert lehetne jóllakatni. Egy átlagos magyar háztartásban egyébként 200 kiló kaja végzi a szemétként évente.

  New York ilyen szempontból pozitív példával szolgálhat, ugyanis a város egyik nagy területű piacán hat éve működik egy komposztáló, amelyben eddig négyszázötven tonnányi élelmiszert hasznosítottak újra. Az a kezdeményezés is sikert aratott, amelyik arra ösztönözte az embereket, hogy az étkezések során törekedjenek a “zéró maradék” elvre, azaz inkább kevesebbet rendeljenek, minthogy bármit is kidobjanak.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon