MENÜ
 • Észtország, az északi kistestvér

  Nyugat és Kelet közé szorítva

  Néha mi, a Mosaic szerkesztői is utazunk. Legutóbb egyikünk Bécsben járt Madonna koncertjén, de kalauzoltunk Titeket a világ körül Mexikóba is, Európában pedig számtalan helyen jártunk már. Voltunk Berlinben, Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban, hogy aztán kicsit a keleti végekre tekintve bemutassuk Szkopjét és Minszket. Ezúttal egy olyan országgal és fővárossal kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg Veletek, amely a történelem viharai révén beragadt Kelet és Nyugat közé. Ez a kettősség nagyszerűen bemutatható a következő képpel. A túlnyomó többségében evangélikus főváros, Tallinn főterén, a Parlament szomszédságában egy orosz ortodox templom, az Alekszander Nyevszkij Székesegyház áll.

  Az utolsó szovjet-orosz tankok 1994-ben hagyták el az addigra már függetlenné vált Észtországot – összehasonlításképpen: Magyarországról az utolsó katona 1991-ben vonult ki – és a több évtizedes megszállás nyoma a mai napig érezhető. A szűk másfél millió lakosú ország egyharmada orosz betelepülő, akiknek nagy része egész egyszerűen nem hajlandó megtanulni észtül, annak ellenére, hogy az az ország egyetlen hivatalos nyelve. Ebből kifolyólag teljesen hétköznapi jelenség boltokban, hogy a vevők az eladókhoz oroszul beszélnek. Sőt, olyannak is tanúja voltam, hogy valaki észtül kérdezett, a másik pedig oroszul válaszolgatott neki. A két társaság ugyanis nem igazán kedveli egymást és nem szívesen szólalnak meg a másik nyelvén.

  De milyen is Észtország, a finnek mellett másik északi testvérünk? Kicsi. Kisebb, mint a mi Dunántúlunk. Viszont annál sokszínűbb. Végtelen érintetlen erdők, elbűvölő kis faluk, amelyeket a házfalak színének változatossága tesz csak még bájosabbá. Van itt zöld, sárga és rengeteg kék színű otthon, annak minden árnyalatával. Ha Észtországban jársz, a főváros mellett érdemes meglátogatni a Lahemaa Nemzeti Parkot is. Ennek része a fentebb látható lápvidék is, amilyent például Magyarországon nem igazán találsz. Csak egy meghatározott, deszkákkal kirakott útvonalon lehet rajta sétálni és ha a leteszed a lábad a fűre, egyből elkezd süppedni. Emellett nagyon sok apró kis tó is van a parkban, amelyek a fekete és a sötétbarna színekben várnak a bennük merítkezni akarókban. Mivel ezek a tavak teljesen el vannak zárva más forrásoktól, így mentesek mindenféle baktériumoktól, ásványoktól és semmiféle élőviláguk sincs. Kristálytiszták.

  Most pedig térjünk át arra a városra, amely miatt a legtöbb turista ellátogat ebbe a tőlünk oly távoli országba. Észtország fővárosa, Tallinn nem éppen egy Budapest. Jóval kisebb annál mind területre, mind lakosságszámra. Körülbelül négyszázezren lakják. Méretéből adódóan tömegközlekedése is szerényebb mint például Budapesté. Csak villamosok, trolibuszok és buszok közlekednek. Az árak viszont olykor egészen meredekek. Szidjuk a magyar BKV-t, hogy milyen drága, de egy buszjegyért ott is szemrebbenés nélkül elkérnek egy eurót, ami a forint gyengébb napjain kitehet akár 300 forintot is. Egyéb dolgokról nem is beszélve. Strandpapucsot átszámítva 4-5000 forint alatt nem nagyon találni, egy fürdőnadrág pedig egy egyszerű, helyi üzletben is 8-9000 forintnál kezdődött. Idehaza a sörárakkal is erősen el vagyunk kényeztetve, ugyanis ott egy pohárért simán ki lehet pengetni 700 forintot.

  Mit érdemes megnézni ha Tallinnba visz a jó sorod? Akárcsak nálunk, ott is majdnem minden sarkon van egy múzeum. A turisták különösen a Nemzeti Múzeumot ajánlják egymásnak, ugyanis a maga kategóriájában igazán egyedülálló, modern, interaktív. Elvetemült múzeumlátogató ismerősöm is mondta, hogy bizony le a kalappal előtte. Illetve részt lehet még venni például a tallinni csatornarendszer látogatásán, de ugyanígy minden nap van lehetőség ingyenes sétálós városnéző túrára is, amelyet lelkes helyi fiatalok szerveznek, a KGB Múzeum pedig szintén igazi különlegesség, ahova azonban csak előzetes regisztrációval lehet belépni.

  A várnegyed gyönyörűen felújított, ideális délutáni sétákra és nézelődésre. Rengeteg az étterem és a szuvenírárus, a várfalról pedig kitűnő kilátás nyílik Tallinnra és a nem is oly messze lévő Balti-tengerre. A múzeumok és kormányzati hivatalok egy része, valamint a legtöbb nagykövetség is ebben a negyedben található. Nem irigylem őket, ugyanis az emberek a járda helyett itt előszeretettel járkálnak az úton, plusz a macskakő kimondottan kényelmetlen, ugyanis itt ez azt jelenti, hogy hatalmas kerekded kövek vannak beledolgozva a betonba.

  Az emberekről elmondható, hogy kedvesek, segítőkészek, az utcák pedig tiszták és rendezettek. Ha pedig valamilyen okból kifolyólag nem beszélnél észtül, szerencsére a legtöbb helyen angol és orosz felirattal is találkozhatsz. Ha esetleg megunnád a város zaját, van lehetőség máshol is eltölteni a szabadidődet a város környékén. Ha nyáron jársz Észtországban mindenképp menj ki a tengerpartra. Tallinnak is van saját tengerparti szakasza, ahova az egyszerű városi busz is kivisz.

  Nagy pozitívuma a strandnak, hogy teljesen ingyenes és még fagyizó és egyéb étkezési lehetőségek is rendelkezésre állnak, a minigolf pályáról nem is beszélve. Mivel abban a régióban a 30 fok is már igen magas hőmérsékletnek számít, így ne számítsunk túl meleg vízre, maximum 20-22 fokosra. Cserébe viszont egy csendes, nyugodt tengert kapunk visszafogottan nagy tömeggel, homokos tengerparttal.

  Végezetül pedig még pár érdekesség Észtországról. Egy magyarnak télen és nyáron is nagyon érdekes élmény eltölteni pár napot ebben az országban. Nyáron ugyanis a nap júliusban este tíz óra körül megy le, amit további egy órás szürkület követ, hogy aztán körülbelül éjfélre teljesen be is sötétedjen. Ezzel szemben télen viszont reggel 9-ig totál sötét van és a nap utána is legfeljebb délután háromig van az égen. Kemény lehet. És még mi panaszkodunk a téli és nyári időszámítás miatt! Az iskolásoknak pedig külön érdekesség, hogy az iskolai oktatás kötelező eleme a sífutás. Nem véletlen talán, hogy ebben a téli olimpiai sportágban már több érmest is adott az ország a világnak.

  Észtország kellemes, nyugodt vidék. Ajánlom mindenkinek, aki igazi nyugalomra, kikapcsolódásra, tiszta, jól karbantartott környezetre vágyik. Ha már ott vagy és utazol akkor érdemes átutazni Litvániába és Lettországba is, arról nem is beszélve, hogy komppal a finnországi Helsinki is könnyen megközelíthető, de az orosz Szentpétervár is csak háromszáz kilométerre van.

  Waliduda Dániel

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon