MENÜ
 • Érdekes sír Peruban

  Brüsszeli archeológusok egy csoportja érdekes sírt fedezett Peruban, melyben nyolcvan, különböző korú ember holttestét találták meg. Az ezeréves leletek Pachacmac területén fekszenek, mely lehet, hogy felkerül az UNESCO világörökségei közé.

  Pachacamac Limától körülbelül harminc kilométerre fekszik és az egyik legnagyobb prehiszanikus terület Dél-Amerikában. Eeckhout professzor már húsz éve végez itt ásatásokat, ebben az évben pedig néhány emlékezetes felfedezést is tett.

  Eddig találtak egy temetőt és egy inka raktárat a 15-16-ik századból, de a napokban sorsdöntő esemény történt. A kutatók találtak egy húsz méter hosszú temetkezési helyet, mely képes volt átvészelni sérülés nélkül a kolonizációs korszakot. A temetkezési helyet a földbe vájták , tetejére, hogy eltakarják és óvják pedig nádat és farönköket tettek. A fő helyszín két részből áll: a már használt résznől és egy agyagtéglákból álló másik részből, melyet tovább temetkezésekre szántak.

  A sírban több mint hetven csontvázat és múmiát találtak, a legkülönbözőbb korú emberek maradványait. A testek mellett sokszor találtak kerámiatárgyakat, állatok – például kutyák és tengeri malacok – csontvázat, ékszereket, maszkokat és festett fákat.  Ezen kívül sok kisgyermek és csecsemő maradványa is fennmaradt.

  Sok holttest állt egymással rokoni kapcsolatban, halálukat általában fizikai sérülés, fizikai trauma vagy betegség okozta.

  A kutatások még tartanak, hiszen rendkívül sok a megválaszolatlan kérdés. Vajon sok idegen családról vagy egy csoportról beszélhetünk-e? Egyszerre haltak meg és lettek eltemetve, vagy folyamatos használatban volt a sírkamra? Vajon a területen éltek vagy átutazóban voltak?

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon