MENÜ
 • Enyhe telek hazánkban

  Folyamatosan kongatják tudós emberek a vészharangokat, hogy a szélsőséges időjárási események ok a globális felmelegedés. Ha azonban kicsit jobban a dolgok mögé nézünk láthatjuk, hogy például Magyarország történetében is nemegyszer voltak különösen enyhe telek.

  Gyakorlatilag bármely évszakról van szó, sokan mindig elégedetlenek. A téllel például vagy az a baj, hogy túl enyhe, vagy túl nagy a hideg, esetleg túl kevés a hó, vagy elviselhetetlenül sok, amelynek meg pocsolyák és sár a következményei. Hazánk hosszú történelme során voltak nagyon furcsa, rendkívül természetellenes telek.

  Indítsunk nagyon régről! 1182-ben például már február másodikán rogyadoztak a gyümölcsfák a sok terméstől, 1186-ban az alma pedig ilyenkor már dió nagyságú volt, májusban arattak, míg augusztusra a szüreteléssel is végeztek. Körülbelül száz évvel később, 1289-ben karácsony idején a lányok pipacsból kötöttek csokrot. 1421-ben júniusra minden gyümölcs megérett, ötven évvel később pedig volt olyan esztendő is, amikor a fák kétszer, sőt akár háromszor is virágba borultak.
  A 18. század különösen meleg volt, több olyan tél is volt, amit inkább nyárnak lehetett volna hívni. 1759 februárjában például kimondottan kánikula volt, mindenhol legyek röpdöstek, a tavak, folyók és kutak pedig teljesen kiszáradtak. Sőt, 1788 januárjában több helyen szántottak az országban. Láthatjuk tehát, hogy furcsa időjárási jelenségekből ezelőtt is volt példa, és mi most csak néhányat ragadtunk ki közülük!
  forrás: kapanyel.blog.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon