MENÜ
 • Engedélyezett eutanázia?

  A férfi méltósággal szeretne meghalni.

  Tony Nicklinson jogi keresetet nyújtott be a Londoni Legfelsőbb Bírósághoz, melyben kérvényezte, hogy hallgassák meg annak az ügyében, hogy egy általa választott orvos törvényesen véget vethessen „méltóságtalan és fájdalmas” életének. A bíróság döntése értelmében a precedens nélküli esetben a férfi meghallgatását tegnap helybenhagyták.

  Az ötvenhét éves Mr. Nicklinson bezártság-szindrómában szenved. Ez a borzalmas állapot azt jelenti, hogy a beteg teljesen öntudatánál van, ám képtelen mozogni és kommunikálni. A test csaknem összes, akaratlagosan mozgatható izma lebénul – mint ahogy az Mr. Nicklinsonnál egy 2005-ben történt súlyos agyvérzés óta fennáll – kivéve a szem, illetve néhány arcizom. A férfinak két felnőtt gyermeke és egy szerető felesége van. Most azt szeretné elérni, hogy egy orvos úgy vethessen véget életének, hogy az teljesen jogszerű lehessen, és az illetőt utána ne érhesse a gyilkosság illetve a Hippokratészi eskü megszegésének vádja.

  Mrs. Nicklinson, a férfi felesége a BBC rádióadásának elmondta, hogy férje 2005 óta kizárólag hang-szintetizáló eszközzel képes kommunikálni, mely a pislogásai alapján alakítja ki a szavait.

  „Azt kérjük, hogy legálisan vethessünk véget a férjem életének. Az egyetlen módja, hogy enyhítsük borzalmas szenvedését, ha megöljük. Semmi mást nem tehetünk érte. Semmit sem tud csinálni. Teljesen lebénult, és beszélni sem képes. Ha valamelyik végtagja viszket, nekem kell megvakarnom.” – mondta.

  Az asszony elmondta, hogy férje nem kívánja azonnal a halálát, csupán tudni szeretné, hogy amint úgy érzi, eljött az ideje, méltósággal elmehet. „Ezt szeretné, és mi mellette állunk.” – tette hozzá – „Ha ismerték volna, milyen ember volt a férjem, tudnák, mennyire elviselhetetlen ez számára. Ráeszmélt, hogy minél jobban telik az idő, annál borzalmasabb lesz számára ez a dolog. Ha ez a szerencsétlenség húsz évvel ezelőtt történt volna, Tony belehalt volna. De manapság az orvoslás olyan szintre fejlődött, hogy ilyen súlyos traumák után is életben tarthatóak az emberek. Ez jól is van így, de véleményünk szerint az óriási hiba, hogy a törvénykezés nem fejlődött ezzel együtt és elviselhetetlen, megalázó és emberi méltóságától megfosztott módon kell élnie a férjemnek. Azt mondta, ha tudta volna, milyen élet vár rá, nem hívott volna segítséget, amikor agyvérzése volt, csupán hátradőlt volna és méltósággal távozott volna közülünk.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon