MENÜ
 • Ember alkotta űrszonda a Naprendszer szélén

  Évtizedekig tartott, amíg ezek az űrszondák sikeresen elhaladtak a bolygóóriások mellett, megvizsgálták a saját és holdjaik légkörét, összetételét. Általuk jobban megismertük Naprendszerünk működését, keletkezését. Hosszú útjuk itt azonban nem állt meg.

  Az 1970-es években az Amerikai Egyesült Államok tudósai két űrszondát alkottak. A Voyager-1 és a Voyager-2 voltak ezek. Céljuk a Naprendszer külső bolygóinak, azaz a Jupiternek, Szaturnusznak, Uránusznak, Neptunusznak és a Plútónak a vizsgálata volt. Évtizedekig tartott, amíg ezek az űrszondák sikeresen elhaladtak a bolygóóriások mellett, megvizsgálták a saját és holdjaik légkörét, összetételét. Általuk jobban megismertük Naprendszerünk működését, keletkezését. Hosszú útjuk itt azonban nem állt meg. A Voyager-1 szépen lassan eléri Naprendszerünk peremét és egy olyan területre fog kijutni, ahol ember alkotta műszer még nem járt.

  Félelmetes belegondolni is, hogy ez az űrszonda 17,8 milliárd kilométerre van bolygónktól. Ahhoz, hogy az általa küldött jeleket a NASA Deep Space Network antennái megkapják, 16 óra 38 percre van szükség, tehát kétszer annyi időre, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a Nap részecskéi elérjék a Földet. Az űrszonda műszerei regisztrálják a töltött részecskék számát, amelyek a kozmikus szomszédságunkban szupernóvaként ellobbant csillagokból származnak. “2009 januárjától ez év januárjáig fokozatosan 25 százalékkal nőtt a Voyager-1 által regisztrált kozmikus sugárzás mennyisége, a közelmúltban viszont hirtelen megugrott a sugárzás” – tette hozzá az egyik tudós, hogy miért olyan izgatott mindenki.

  Mi történik, ha a Voyager-1 eléri a hélioszféra, azaz azon térség szélét, ahol a Nap sugárzásának még nagy befolyása van? Ez a legérdekesebb az egészben. Az bizony maga lesz az úgynevezett mélyűr, ahol már a világegyetem törvényei is máshogy működnek. A csillagközi térbe átlépve már a csillagközi szél uralkodik, nem beszélve a csillaközi gázokról és részecskékről. Félelmetes és teljesen új világ az, amelyet ez a lassan negyven éves űrszonda hamarosan meg fog tapasztalni.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon