MENÜ
 • Elveszett civilizációk – II. rész

  Folytatjuk a nagy elveszett civilizációk felsorolását, melyben újabb fejlett, ám hamar a földdel egyenlővé váló népet kutatunk fel.

  Vajon ki lehetett az ókori egyiptomiak elődje? Hogyan tűnt el a világ legnagyobb városának lakossága? És mi történt a Selyemút egyik tündöklő városának civilizációjával? Cikkünkből kiderül!

  Göbekli Tepe

  Az emberi történelem talán egyik legérdekesebb és legmisztikusabb hagyatéka a Göbekli Tepe, melyet körülbelül i.e. tízezerben építhettek meg a mai Törökország déli területén. A kör-körös falak és az állatokkal televésett dolomit-domborművek valószínűleg egy nomád nép templomául szolgált a területen. A helyen nem éltek állandóan emberek, igaz, az feltételezhető, hogy néhány pap az egész évet itt töltötte. Ez a legrégebbik maradandó épület, amelyet ember alkotott és valószínűleg ez volt a csúcsa a közeli mezopotámiai civilizációnak. De vajon honnan jöttek az emberek ide? És mit imádtak itt? Az archeológusokra vár a munka, hogy ezekre a kérdésekre választ találjanak.

  Angkor

  A legtöbb ember már hallott az Angkor Wat templomról, mely Kambodzában található. Ez a híressé vált templom apró bizonyítéka az Angkor elnevezésű civilizációnak, mely Khmer Birodalomalatt létezett. Az erősen urbanizálódott társadalom a középkor későbbi korszakában, 1000-1200 között kezdett széthullani, habár a találgatások szerint akár egymillió lelket is számolhatott. Sok elmélet van arra, hogy Angkor miért is válhatott a földdel egyenlővé, egyesek szerint háborúk, mások szerint valamilyen természeti katasztrófa áll a civilizáció felbomlása mögött. Az egykori nép élőhelyének nagy részét ma a dzsungel rejti magába, városaik tele voltak a hindu kultúra márványszobraival, misztikumuk pedig továbbra is erős, hiszen a tudósoknak fogalmuk sincs, hányan lakhatták a tárgyalt területeket. Az biztos, hogy rengeteg régió kapcsolódott össze utak és csatonák által, éppen ezért egyes tudósok azt feltételezik, hogy fénykorában az Angkor civilizáció rendelkezett a legnagyobb városiasodott területtel.

  A Türkizhegy

  Habár nem minden szobor képvisel egy eltűnt civilizációt, néhány igen. Ez a helyzet a Jam Minarettel is, a hihetetlen építészeti csodával, melyet a mai Afganisztán területén építettek körülbelül az 1100-as években. A területen a tudósok szerint egy világváros terült el, ahol a zsidók, keresztények és muszlimok évszázadokon éltek egymás mellett békében. A  csodálatos minaret, melyet Türkizhegynek neveztek el, elképzelhető, hogy ennek a városnak a részét képezte.

  Niya

  Bár ma a Kína Xinjiang kerületének Taklamakan elnevezésű sivatagja, körülbelül 1600 éve Niya a híres Selyemút egyik gazdag városa volt, egy oázis szélén. Az elmúlt két évszázadban az archeológusok megszámolhatatlan kincset tártak fel abban a poros romhalmazban, mely a régen faházakkal és templomokkal teli gyönyörű város volt. Niya – a terület legfontosabb elveszett civilizációja – évszázadokka lezelőtt Kínát kötötte össze Közép-Ázsiával, Afrikával és Európával. Mint minden, a Selyemutat érintő városban, Niyában is virágzó kulturális élet és gazdagság volt. Később a Selyemút vonala sokat változott, majd az 1300-as években a Mongol Birodalom összeomlásával elvesztette jelentőségét, mely a városok elszegényedéséhez és a Niya civilizációjának felszívódásához vezetett, a kereskedelem pedig a tengeren folyt tovább.

  Nabta Playa

  Időszámításunk előtt 7000 és 6500 között egy rendkívüli civilizáció épített virágzó várost a mai egyiptomi Szaharában. Az itt élő emberek háziasított állattenyésztésből nyerték a húst és a munkaerőt, farmokon termesztették az élelmiszert, kerámiákat csináltak és az általuk hátrahagyott kő-körök azt bizonyítják, hogy az asztrológiához is értettek. Sok tudós szerint az itt élő társadalom volt az elődje annak a népnek, akik évezredekkel később letelepedtek a Nílus mentén és megalapították a világtörténelem egyik legizgalmasabb és legjelentősebb civilizációját. Az embereket a területről valószínűleg a monszunok számának csökkenése űzte el, hiszen azok nélkül nem tudták tovább művelni földjüket és kultúrájukat.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon